V Říčanech začne v sobotu opět platit zákaz průjezdu kamionů

21.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Říčany (u Prahy) 21. září (ČTK) - V Říčanech u Prahy začne od soboty opět platit zákaz průjezdu kamionů. Původní zákaz vyhlášený loni zrušil krajský úřad. Město podstoupilo celý proces znovu a opatření obecné povahy nabylo účinnosti, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kateřina Lauerová.

Podle krajského úřadu, který zákaz letos v únoru zrušil, byly při jeho vydání porušeny právní předpisy. Nedostatky se týkaly lhůt, stanovisek jednotlivých orgánů a způsobu vyvěšení na úředních deskách dotčených obcí. Město proto muselo zhruba tři desítky zákazových značek zakrýt, v sobotu je odkryje.

Říčany zákazem reagovaly na iniciativu Prahy, která avizovala podobně razantní postup proti kamionům. V Říčanech a okolí se opatření vztahuje na kamiony nad 12 tun, které nemají v místě nakládku nebo vykládku. Zákaz se týká zejména silnice druhé třídy číslo 101, která slouží jako přivaděč k dálnici D1. Kvůli nedokončenému Pražskému okruhu si tudy zkracují cestu řidiči na trase mezi Plzní a Brnem na jedné straně a Hradcem Králové či Mladou Boleslaví na straně druhé.

Strážníci na silnici 101 loni po odhalení nových značek začali okamžitě zastavovat řidiče. Pokles nákladní dopravy byl podle radnice výrazný, snížil se zhruba na polovinu. Podle odhadů šlo o úbytek zhruba tisíce nákladních vozů denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK