Ropa před schůzkou OPEC zdražuje, Brent je skoro za 80 USD

21.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. září (ČTK) - Ceny ropy se před nadcházející schůzkou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších velkých producentů ropy dnes zvyšují. Na jednání by se mělo jednat o zvýšení produkce, protože na trh se kvůli sankcím Spojených států dostane méně íránské ropy.

Kolem 16:30 SELČ si severomořská ropy Brent připisovala 1,6 procenta na 79,95 USD za barel, a pohybovala se tak poblíž čtyřletého maxima. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala téměř dvě procenta na 71,71 dolaru za barel.

OPEC a jeho spojenci se sejdou v neděli v Alžírsku. Podle zdrojů agentury Reuters je velmi nepravděpodobné, že na schůzce rozhodnou o oficiálním zvýšení těžby. Monitorovací výbor však může doporučit širší koalici, aby těžbu zvýšila.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek vystupňoval tlak na OPEC a vyzval jej, aby ceny ropy snížil. \"My chráníme země Blízkého východu, které bez nás nebudou dlouho bezpečné, a oni přesto pokračují v prosazování dalšího a dalšího růstu cen ropy! Budeme si to pamatovat,\" napsal Trump na twitteru.

V nepříjemné situaci je americký spojenec a zároveň největší producent ropy v rámci OPEC, tedy Saúdská Arábie. Trumpovi se znelíbila, když její představitelé vyslovili ochotu tolerovat krátkodobě cenu nad 80 dolarů za barel. Pokud by vyhověla Trumpově požadavku na nižší cenu, a odmítla proto zvýšit produkci, mohla by proti sobě postavit ostatní členské státy OPEC, řekl agentuře Reuters analytik Commerzbank Carsten Fritsch.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 79,95 78,70 New York - NYMEX WTI listopad 71,71 70,32

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK