Zeman je pro zrušení sankcí s Íránem, a proti Trumpově clům

21.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. září (zpravodaj ČTK) - Česká republika má zájem obchodovat s Íránem, a bylo by proto dobré zrušit sankce, je přesvědčen prezident Miloš Zeman. Řekl to dnes novinářům v Berlíně, kde končí třídenní oficiální návštěvu spolkové republiky. Zároveň kritizoval Trumpovu politiku zvyšování cel.

\"Jak víte, Spojené státy se rozhodly, že budou sankcionovat ty evropské firmy, které budou obchodovat s Íránem,\" připomněl Zeman. \"Česká republika a české firmy mají zájem obchodovat s Íránem a já jsem zde od toho, abych hájil české národní zájmy,\" uvedl k postoji, který během jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou i dalšími německými politiky zastával.

S Merkelovou jednal také o riziku obchodní války mezi USA a Čínou, která by podle něj mohla přerůst v další světovou hospodářskou krizi. Znovu se vyhradil vůči politice zvyšování cel, kterou nyní nejvýrazněji praktikuje americký prezident Trump. Už v první lekci na vysoké škole se podle Zemana studenti učí, že protekcionismus je zhouba a že cla škodí oběma stranám.

Kancléřce říkal i to, že ten, kdo zavádí cla na ocel proto, aby povzbudil domácí automobilový průmysl, si musí uvědomit, že auto je složeno z ocelových plechů, což se tedy odrazí v růstu nákladů. Kancléřka s tím prý souhlasila.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK