Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,6 procenta

21.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, když index PX přidal 0,6 procenta na 1101,7 bodu. Ve středu index vystoupal na nejvyšší hodnotu od konce května a ve čtvrtek ještě dál posílil, v závěru týdne nárůst mírně korigoval. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce se v týdnu dařilo akciím pojišťovací skupiny VIG, naopak největší propad postihl akcie Komerční banky. Předchozí týden akcie posílily o 2,4 procenta.

Týden se obešel bez výraznějších politických či makroekonomických informací, trh se tak připravoval na změny báze indexu PX a dalších indexů, které vstoupí v platnost od pondělka, podotkl analytik J&T Banky Milan Vaníček. \"Během týdne zaznělo několik komentářů ze strany Číny (údajné plánované snížení cel vůči téměř všem partnerům). Zámořské i evropské indexy reagovaly pozitivně a připsaly si více než dvě procenta,\" doplnil.

Největší propad v rámci pražské burzy zaznamenaly akcie Komerční banky, které oslabily o 1,6 procenta na 902 Kč. Banka byla ovlivněna plánovaným pondělním vyřazením z indexu STOXX 600. Naopak nejvíce rostly akcie VIG, které si připsaly 3,7 procenta na 629,5 Kč. U firmy se neobjevila žádná kurzotvorná informace, akcie následovaly západoevropský finanční sektor.

Příští týden bude pro domácí burzu zkrácený o páteční státní svátek. Investoři se budou upínat k zahájení platnosti nových cel mezi Čínou a USA v pondělí. Nelze vyloučit komentáře z jedné či druhé strany. Vedle toho se investoři zaměří na středeční zasedání americké centrální banky (Fed), kde se očekává zvýšení sazeb o čtvrt bodu. \"Rozhodnutí Fedu či komentáře k obchodní politice USA mohou investory znervóznět, a proto očekáváme pro příští týden spíše opatrné obchodování,\" uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK