Nová Čína: USA zaváděním cel provozují obchodní šikanu

24.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Peking 24. září (ČTK) - Spojené státy se dopouštějí obchodní šikany a zaváděním opatření jako jsou cla zastrašují ostatní země. Dvě hodiny po zavedení nejnovější vlny cel, které na sebe uvalily USA a Čína, to dnes napsala čínská státní agentura Nová Čína. Odvolává se přitom na dokument o bilaterálním obchodním sporu, který publikovala Čínská státní rada.

Nová Čína uvedla, že Peking se snažil spor vyřešit ke spokojenosti obou stran, ale nová americká politická reprezentace \"si protiřečila a Čínu neustále napadala\", což vedlo k rychlé eskalaci konfliktu. Agentura ale dodala, že Čína je ochotna obnovit jednání s USA, pokud budou takové rozhovory \"založeny na vzájemném respektu a rovnosti\".

Spojené státy k dnešnímu dni začaly uplatňovat desetiprocentní clo na dovoz čínského zboží v objemu 200 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč) ročně. Čína v reakci zavedla celní poplatky na dovoz z USA v objemu 60 miliard dolarů (1,3 miliardy Kč).

Čína podle listu The Wall Street Journal (WSJ) zrušila obchodní rozhovory se Spojenými státy, které se měly uskutečnit během příštích dnů. Podle zdrojů listu naplňuje Peking odmítnutím rozhovorů svůj slib, že nebude jednat pod hrozbami. \"Vše, co USA dělají, nevyvolává dojem upřímnosti a dobré vůle,\" uvedl v pátek mluvčí čínského ministerstva obchodu. \"Doufáme, že USA podniknou kroky k nápravě svých chyb,\" dodal.

K obchodním jednáním byl před dvěma týdny do USA pozván čínský vicepremiér Liou Che. Jeho návštěva ve Washingtonu se měla konat 27. a 28. září a měla jí předcházet jednání na nižší úrovni. Všechny tyto schůzky však byly odvolány, uvedly zdroje WSJ. Podle vysokého amerického vládního činitele zatím nebylo stanoveno datum dalšího kola rozhovorů, poznamenala agentura Reuters.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou také reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Ekonomové varují, že dlouhotrvající spor mezi největšími světovými ekonomikami nakonec zastaví hospodářský růst nejen v USA a Číně, ale v celém globálním hospodářství.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK