Ceny ropy výrazně rostou, Brent překonal hranici 80 USD za barel

24.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. září (ČTK) - Ceny ropy výrazně rostou, zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších předních producentů ropy na nedělním setkání v Alžírsku totiž rozhodli, že její produkci zatím nebudou zvyšovat. Severomořská ropa Brent se tak přehoupla přes hranici 80 dolarů za barel.

Kolem 08:30 SELČ si Brent připisoval lehce přes dvě procenta na 80,41 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala 1,9 procenta na 72,13 dolaru za barel.

Členové OPEC a další významné ropné producentské státy v čele s Ruskem se v neděli rozhodli nepřistoupit na požadavek amerického prezidenta Donalda Trumpa snížit ceny ropy. Po setkání v alžírském hlavním městě Alžíru vydali společné prohlášení, ve kterém hovoří o \"vcelku zdravém vztahu mezi nabídkou a poptávkou\".

Další podporu dostává cena ropy díky plánovaným americkým sankcím proti Íránu, třetímu největšímu producentu ropy v rámci OPEC. Samy americké zásoby ropy jsou navíc na nejnižší úrovni od začátku roku 2015.

Analytici očekávají, že cena ropy se v nadcházejících měsících vyšplhá až nad 90 dolarů za barel. Začátkem příštího roku by se podle nich mohla pohybovat kolem sta dolarů za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 80,41 78,80 New York - NYMEX WTI listopad 72,13 70,78

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK