Podnikatelská důvěra v Německu v září klesla méně, než se čekalo

24.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. září (ČTK) - Podnikatelská důvěra v Německu se v září snížila, její pokles byl ale mírnější, než očekávali analytici. Vyplývá to z výsledků průzkumu institutu Ifo. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že vedoucí představitelé německých firem jsou o něco méně optimističtí ohledně hospodářských vyhlídek.

Index podnikatelské nálady za září klesl na 103,7 bodu ze srpnových 103,9 bodu. Analytici přitom jeho zářijovou hodnotu v anketě agentury Reuters odhadovali na 103,2 bodu. \"Navzdory rostoucí nejistotě zůstává německá ekonomika silná,\" uvedl šéf Ifo Clemens Fuest.

Za poklesem podnikatelské důvěry stál zejména zpracovatelský sektor. V maloobchodě a službách se nálada zlepšila a ve stavebnictví se vyšplhala na nové rekordní maximum.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo růstu za šest let. Hospodářské vyhlídky Německa však nyní zastiňují obchodní spory mezi Spojenými státy a Čínou i nejistota ohledně výsledku jednání o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie.

Institut Ifo tento měsíc zvýšil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 1,9 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. V příštím roce by se měl německý HDP podle Ifo zvýšit rovněž o 1,9 procenta, v roce 2020 by však měl růst zpomalit na 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK