Zeman: O využití evropských dotací by si měly rozhodovat státy

24.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 24. září (ČTK) - Evropská komise by podle prezidenta Miloše Zemana neměla členským státům přesně určovat, do čeho mají investovat evropské dotace. O využití evropských dotací by podle prezidenta měly rozhodovat státy, což by zvýšilo efektivitu těchto investic. \"Každá země má jiné podmínky,\" řekl dnes Zeman v Olomouci, kde zahájil třídenní návštěvu Olomouckého kraje.

Podle prezidenta celkové příjmy evropského rozpočtu, ze kterého jsou dotace vypláceny, kvůli brexitu klesnou zhruba o 15 procent, protože Velká Británie byla čistým plátcem do evropské pokladny a její odchod způsobí zhruba tak vysoký výpadek na straně příjmů.

\"Můj názor je, že s tím bychom se jakžtakž měli smířit. Ale to, za co bychom skutečně měli bojovat je, aby nám EK nepředepisovala tohle máte dát na zemědělství, tohle na vědu a výzkum, tohle na dopravní infrastrukturu, protože každá země má jiné podmínky a platí-li známý princip subsidiarity, tak ať si o tom rozhoduje sama,\" uvedl.

Podle Zemana se v opačném případě může stát, že EK předepíše výdajovou strukturu rozpočtu z evropských dotací, která bude málo nebo vůbec efektivní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK