České dráhy obměnily orgány dceřiných firem, končí v nich Krtek

24.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Bývalý šéf Českých drah (ČD) Pavel Krtek byl dnes odvolán z dozorčích rad ČD Cargo a Dopravního vzdělávacího institutu (DVI). Změny zasáhly i další dceřiné firmy státního dopravce. Dnes o tom rozhodlo představenstvo státního podniku, informoval ČTK mluvčí ČD Radek Joklík. Krtek po svém odvolání z pozice předsedy představenstva odmítl nabízený post místopředsedy.

Představenstvo podle mluvčího řešilo zastoupení ve firmách, ve kterých ČD drží 100procentní podíl. Navazuje tak na změny ve vedení mateřské společnosti, odkud byli odvolání vedle Krtka také Martin Bělčík a Ludvík Urban, kteří dnes kvůli tomu skončili v dozorčí radě ČD-Informační systémy.

V dalších dceřiných firmách, ve kterých se ČD o vlastnictví dělí s dalšími subjekty, budou změny pravděpodobně pokračovat v následujících týdnech po projednání s dalšími spoluvlastníky. To se týká například i společnosti ČD-Telematika, kde je členem dozorčí rady mimo jiné i Krtek.

Vedení ČD zároveň vyměnilo vedení Výzkumného ústavu Železničního (VUZ), z jehož představenstva byl odvolán předseda František Bureš a Antonín Blažek. Nahradí je Martin Bělčík, který se stal předsedou představenstva firmy, a Ondřej Fanta. V představenstvu firmy zůstal ještě Miloš Klofanda. Bělčík kvůli nové funkci skončil v dozorčí radě podniku.

Představenstvo ČD dnes také zrušilo posty dvou ředitelů odborů. \"Smyslem těchto úprav je snížení režijních nákladů a úprava struktury tak, aby vytvářela přirozený rámec pro efektivní fungování vnitřních procesů,\" uvedl Joklík.

Představenstvo ČD v současnosti vede Miroslav Kupec, který měl ve vedení dosud na starosti správu majetku a servis železniční techniky. Místopředsedou byl minulý týden dočasně jmenován dosavadní ředitel odboru koncepce a rozvoje dopravy Radek Dvořák. Třetím členem zodpovědným za úsek osobní dopravy je Michal Štěpán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK