Viscofan CZ měl za první pololetí tržby 4,16 miliardy Kč

24.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 24. září (ČTK) - Firma Viscofan CZ z Českých Budějovic, která vyrábí umělá střívka pro masný průmysl, měla za první letošní pololetí tržby 4,16 miliardy Kč, zisk EBITDA překročil půl miliardy. Do technologií letos firma investovala 40 milionů. V prvním pololetí firma vyrobila nejvíc střívek z jedlého kolagenu ve své historii. ČTK to řekl jednatel firmy Miloslav Kamiš. Viscofan CZ má 610 zaměstnanců.

Firma je součástí španělské skupiny Viscofan Group, největšího světového výrobce umělých střívek určených zejména pro masný průmysl. Skupina drží 32 procent světového trhu a letos dokončila nový výrobní závod ve Španělsku za 50 milionů eur (asi 1,28 miliardy Kč). Loňský zisk EBITDA skupiny byl podle Kamiše 220 milionů eur (asi 5,6 miliardy Kč). Mezi poslední akvizice patří německá firma Supralon. \"Akcie (skupiny) jdou nahoru, jsou velmi stabilní a na nejlepších číslech, kde jsme kdy byli,\" řekl Kamiš.

Pololetní výsledky hodnotí jako velmi solidní. Zisk EBITDA za celý rok by měl být 700 až 800 milionů Kč. \"Je to méně, než jsme bývali zvyklí, býval přes miliardu, ale je tam vliv kurzu, který nás dostává zejména z toho důvodu, že máme poměrně silný vývoz do dolarových zemí,\" řekl Kamiš.

Viscofan CZ vyrábí a dodává jedlá i nejedlá kolagenová a celofánová střívka, plastové i fibrousové obaly (fibrous je papírové střívko potažené viskózou, přičemž papír se vyrábí z vláken palmy abaka, střívko se používá hlavně na salámové aplikace). Za první pololetí vyrobil českobudějovický závod historicky nejvíc střev z jedlého kolagenu, plastiku i fibrousu.

Firma letos investovala 40 milionů Kč do technologií, díky tomu stoupla efektivita a odešlo 40 zaměstnanců. Zčásti díky přirozené fluktuaci, zčásti skončili někteří noví ve zkušební době.

Zcela automatická je nově balicí linka: jeden pracovník do ní vkládá výrobky, linka vše zabalí a další pracovník odveze zapaletované hotové výrobky. \"Linku obslouží dva až tři lidé v jedné směně, což je výrazný dopad, když to napočítáte čtyřmi směnami,\" řekl Kamiš. Nově pracují pro Viscofan CZ i lidé z chráněné dílny, dělají vázané kusy, což je kus střeva, které má na konci zavázanou smyčku.

Firma se zaměřuje i na nové výrobky: na střevo, které má uvnitř koření nebo chuť. \"To je pro nás v Budějovicích hodně důležité, to je budoucnost,\" řekl Kamiš. Daří se i střívkům, které se vyrábí na tenké sušené salámy, jež se prodávají třeba na benzinových pumpách. Rostou i prodeje v afrických zemích Keňa a Nigérie, v Africe vidí firma potenciál.

Viscofan CZ měl loni tržby 6,4 miliardy, meziročně vyšší o 300 milionů. Zisk EBITDA klesl loni o 12 procent na 975 milionů. Areál firmy zabírá 4,6 hektaru. Výrobky dodává Viscofan CZ do 115 zemí, do ČR míří tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK