Světová banka: Ekonomika Pásma Gazy je ve volném pádu

25.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeruzalém 25. září (ČTK) - Ekonomika Pásma Gazy je ve volném pádu a Izrael a mezinárodní společenství by měly podniknout kroky k odvrácení bezprostředního kolapsu. Uvádí se to ve zprávě, kterou dnes vydala Světová banka (SB). V letošním prvním čtvrtletí se ekonomika Gazy podle zprávy propadla o šest procent, míra nezaměstnanosti překročila 50 procent a mezi mladými lidmi vystoupila dokonce na 70 procent.

Tento stav je podle SB výsledkem řady faktorů, včetně desetileté blokády ze strany Izraele, rozpočtových škrtů palestinské samosprávy a snížení mezinárodní pomoci, zejména ze Spojených států.

\"Kombinace války, izolace a domácí rivality ekonomiku Pásma Gazy ochromila a prohloubila bídu jejích obyvatel,\" uvedla oblastní ředitelka Světové banky Marina Wesová. Ekonomická situace v Gaze podle ní dosáhla kritického bodu a hluboká frustrace vede ke zvýšenému napětí, které je zdrojem nepokojů.

Od konce března v Pásmu Gazy Palestinci protestují proti blokádě pásma a dožadují se možnosti vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes se nacházejí v Izraeli. Zároveň požadují zmírnění blokády, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007, když oblast ovládlo hnutí Hamás.

Světová banka ve zprávě apeluje na Izrael, aby zrušil restrikce na obchod a pohyb zboží a osob. Naléhavě také vyzývá k vytvoření \"legitimních institucí pro správu Gazy transparentním a účinným způsobem\".

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK