Novartis zruší ve Švýcarsku 17 pct míst, chce zvýšit ziskovost

25.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 25. září (ČTK) - Výrobce léků Novartis zruší v příštích čtyřech letech ve Švýcarsku asi 2200 pracovních míst. Firma, která ve své domovské zemi nyní zaměstnává zhruba 13.000 lidí, chce zvýšit ziskovost. Dnes také uvedla, že má v plánu sloučit výrobu a některá pracovní místa přeložit jinam.

O zhruba 1500 pracovních pozic přijdou firemní výrobní střediska v Basileji, Steinu, Locarnu a ve Schweizerhalle, uvedl šéf společnosti Vas Narasimhan. Rušení se dotkne i 700 míst v oblasti služeb, která se přesunou do zahraničí. Firma ale nově vytvoří 450 nových pozic v oblasti buněčné a genové terapie, takže celkové stavy ve Švýcarsku se sníží pouze o 1750 pracovních míst.

Novartis se zaměřuje na výrobu inovativních léků, preventivních vakcín, kvalitních nízkonákladových generik, tedy kopií léků, kterým vypršela patentová ochrana, a volně prodejných přípravků pro samoléčbu. Nyní se odvrací od velkovýroby a přizpůsobuje se měnícím se očekáváním zákazníků, kteří požadují inovativní, specializované a individualizované léky.

Švýcarský trh vytváří podle listu Neue Zürcher Zeitung pouze méně než dvě procenta celkového obratu koncernu, který zaměstnává na 135.000 lidí ve 140 zemích světa. Pobočku má i v České republice, kde pro něj podle údajů na jeho webu pracuje 860 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK