Senátoři chtějí pomoc státu pro drobné vlastníky lesů s kůrovcem

25.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Senátoři z výboru pro veřejnou správu a životní prostředí chtějí větší pomoc státu pro 300.000 drobných vlastníků lesů napadených kůrovcem. Ministerstvo zemědělství ji slíbilo v rámci krizového plánu, jehož návrh chce horní komoře předložit během listopadu, uvedl dnes náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář.

Místopředseda výboru Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že dosavadní pomoc státu je pro drobné vlastníky lesů neuchopitelná, a tedy neefektivní. \"Nacházejí se v tragické situaci a hrozí, že zkrachují,\" řekl.

Majitelé lesů se podle Vystrčila musejí v případě těžby kůrovcem zasažených stromů vyrovnat s nedostatkem kácečů, chybějícím místem pro uskladnění dřeva, absencí chemických přípravků na jeho ošetření i nízkou prodejní cenou. Potřebovali by kvůli tomu následně také finanční i materiální pomoc se zalesněním vykácených ploch.

Pokud by ministerstvo prosadilo zamýšlený roční zákaz těžby zdravých stromů s tím, že by se těžilo jen kalamitní dříví, drobní vlastníci lesů by potřebovali podle svých výpočtů kompenzace 3000 korun na hektar. Podle Mlynáře to představuje celkem 2,7 miliardy korun. Ministerstvo si takovouto pomoc musí nechat odsouhlasit Evropskou komisí, poznamenal.

Ministerstvo podle Mlynáře už vyjednává výjimku pro možnost skladovat pokácené kůrovcové dřevo v blízkosti silnic, stejně jako využití chemických prostředků na toto dřevo neprofesionály. \"Prvotně chceme podpořit obnovu lesů,\" řekl Mlynář s tím, že pro příští rok chce ministerstvo zvýšit sumu na tento účel o více než půl miliardy korun.

Místopředsedkyně výboru Jitka Seitlová (KDU-ČSL) uvedla, že velkým problémem je přemnožení spárkaté zvěře, která decimuje podrosty listnatých stromů. Podle senátorky v tomto směru žádná opatření zatím nebyla přijata a ministerstvo by to mělo změnit.

O opatřeních proti kůrovci jednala před dvěma týdny vláda, zákaz těžby zdravého dříví ale zatím neschválila. Opatření by podle ministerstva zemědělství uvolnilo zpracovatelské kapacity a zlepšilo odbytovou situaci na trhu s dřevem. Do konce roku chce úřad zpracovat krizové plány. Uvažuje také o vyhlášení krizového stavu v oblastech nejvíce postižených kůrovcem.

Ministerstvo odhaduje, že letos napadne kůrovec 15 až 20 milionů metrů krychlových dřeva. Před kalamitou se nejvyšší těžby ročně pohybovaly kolem dvou až tří milionů metrů krychlových. Na boj s kůrovcem je podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) třeba dát řádově miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK