Dolar před rozhodnutím Fedu o úrokových sazbách oslabuje

25.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Americký dolar oslabuje ke koši předních světových měn. V USA dnes začalo dvoudenní zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) a očekává se, že na jeho závěr Fed oznámí zvýšení úroků, potřetí v letošním roce. Investoři však již tento růst úroků do kurzu americké měny promítli, a zůstává tak málo prostoru pro další růst měny, napsala agentura Reuters.

Kolem 17:45 SELČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,1 procenta na 94,13 bodu. Vůči euru dolar klesl o 0,2 procenta na 1,1769 USD, k jenu však stoupl o 0,1 procenta na 112,92 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,3 procenta na 132,88 JPY.

Obchodníci se ve středu po zasedání Fedu zaměří hlavně na pohled banky na další vývoj americké ekonomiky a budoucí zpřísňování měnové politiky. Dolar letos těží z očekávaného růstu úroků, v posledních několika týdnech však ztrácí dech, protože se zlepšují i další ekonomiky, jako eurozóna, které by tak mohly také začít upevňovat svoji měnovou politiku. Dolarový index od poloviny srpna klesl o 3,1 procenta.

Euro dnes posiluje, přestože jeden z činitelů Evropské centrální banky (ECB) Peter Praet dnes zlehčil pondělní komentář prezidenta ECB Maria Draghiho, ve kterém uvedl, že vidí poměrně rázné oživení inflace. Podle Praeta nebylo v Draghiho komentáři nic nového.

Někteří analytici se domnívají, že evropskou měnu podporují signály toho, že italské vládní koalici se podaří dojednat kompromis ohledně rozpočtu na příští rok, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK