Rada ČNB dnes bude rozhodovat o úrokových sazbách, čeká se růst

26.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů ekonomů rada dnes zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,5 procenta. Šlo by se tak o třetí zvýšení úrokových sazeb v řadě. K dalšímu zvýšení sazeb by podle odborníků mohla letos centrální banka přistoupit na dalším měnovém zasedání v listopadu.

\"Vzhledem k současné ekonomické situaci, zrychlující inflaci, solidnímu růstu mezd a stále relativně slabé koruně, která poslední měsíce nebrzdí inflační tlaky tak, jak se očekávalo, je středeční zvýšení sazeb patrně hotová věc. Zároveň ČNB pro letošní rok velmi pravděpodobně neřekne své poslední slovo a trh očekává do konce roku po zářijovém růstu ještě jedno zvýšení sazeb,\" uvedl hlavní ekonom ČNB Jakub Seidler.

Naposledy centrální banka zvýšila úrokové sazby na počátku srpna. Základní úroková sazba tehdy stoupla o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Guvernér ČNB Jiří Rusnok nedávno uvedl, že by ČNB do konce letošního roku mohla ještě dvakrát zvýšit své úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK