Na kolik vás vyjde, když vás chytnou s neplatnými doklady?

17.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zapomněli jste si letos včas vyměnit občanku anebo řidičák? A víte, že riskujete víc, než si myslíte? Pokuta bude opravdu vysoká. Podívejte se s námi na sazby sankcí.

Pokud jste osoba starší 15 let a máte trvalý pobyt na území ČR, je vaší povinnost mít občanský průkaz. A jestliže chcete naopak řídit, musíte mít samozřejmě platný řidičák. Přes to nejede vlak. S čím byste ale měli počítat v případě, že doklady máte, ale propadlé?

Musíte u sebe nosit občanský průkaz?

Jak již bylo řečeno v úvodu, mít občanský průkaz je zkrátka povinnost. Důležité je ale nezaměňovat pojmem „mít“ s pojmem „mít vždy u sebe“. Starší právní úprava zákona ukládala povinnost mít OP vždy, všude a za každých okolností u sebe. Dobré je ale vědět, že něco takového již dávno neplatí. Hlavní je mít se čím v případě nutnosti prokázat. Učinit tak můžete prostřednictvím řidičského průkazu anebo cestovního pasu.

Další možností je pak podle Nejvyššího správního soudu i sdělení jména, příjmení a data narození. Prokázat se dále můžeme i tím, že se za vás zaručí osoba, která má občanský průkaz u sebe a navíc vás i zná. V tomto případě tedy pokutu očekávat nemusíte. Faktem ale je, že na druhou stranu můžete strávit nějaký čas na policejní stanici, dokud si policie důkladně neověří vámi uvedené údaje.

 

Komu musíte prokázat totožnost?

Veřejnoprávní oprávnění má v tomto případě samozřejmě státní a městská/obecní policie nebo revizor. Dobré je ale vědět, že i takový policista musí mít k žádosti patřičný důvod. Tím může být například:

  • že se bezdůvodně zdržujete v bezprostřední blízkosti chráněného objektu,
  • když jste přistižení při páchání přestupku nebo trestného činu,
  • pokud odpovídáte popisu hledané nebo pohřešované osoby,
  • jestliže z vaší strany došlo k oznámení přestupku nebo trestného činu.

Další situace, kdy je třeba prokázat svou totožnost, blíže specifikuje § 13 zákona o Policii ČR.

Pokud se v některém ze zmíněných případů odmítnete prokázat, může vám být udělena pokuta až do výše 1000 Kč.

Pokuta za propadlou občanku, řidičák, zelenou kartu

Zdroj: Shutterstock

Pokuta za propadlou občanku

Jak již bylo řečeno, pokud občanku nemáte u sebe, sankcí se bát nemusíte. O dost jiné to ale bude, když občanský průkaz nemáte vůbec. To se vás totiž bude týkat pokuta do výše 15 000 Kč. V případě propadlé legitimace, anebo pokud si o novou nezažádáte nejpozději do 15 dnů ode dne, ve kterém došlo ke skončení platnosti, se pak může sankce vyšplhat až na 10 000 Kč. Alespoň tak o tom hovoří § 16a zákona o občanských průkazech a Ministerstvo vnitra ČR.

Jízda s neplatným řidičákem?

Zde platí trošku jiná pravidla než v případě propadlé občanky. Není totiž povinné si jít řidičák vyměnit. Faktem ale je, že s neplatným řidičským průkazem nesmíte sednout za volant. Pokud i přesto takhle řidič učiní, dopouští se středně závažného přestupku. Jestliže bude při jízdě přichycen policií, je třeba zdůraznit, že tento přestupek nelze vyřídit na místě. Blokovou pokutu tedy nedostanete a automaticky se váš případ přesune do správního řízení, což není moc velká výhra. Sankce se pohybuje v rozmezí od 25 000 Kč do 50 000 Kč.

To ale ještě ani zdaleka není všechno. K tomu si připočtěte ještě 4 trestné body a zákaz činnosti na 12 – 24 měsíců.

Sankce za jízdu bez zelené karty nebo povinného ručení

Pokud vás na cestě zastaví silniční kontrola, bude jí třeba předložit platný řidičský průkaz, malý technický průkaz a zelenou kartu. V případě zelené karty pak bude nutné rozlišit to, zdali jste ji pouze zapomněli doma anebo zda vůbec máte sjednáno povinné ručení.

Jestliže se bude jednat o situaci, kdy jste kartu pouze zapomněli anebo propadla, pokuta se může vyšplhat až k 3 000 Kč. Pokud pak povinné ručení vlastně vůbec nemáte sjednáno, sankce jsou o dost vyšší. Začínají na 5 000 Kč a končí na 40 000 Kč. A to ani zdaleka není všechno. Nepojištěný viník dopravní nehody bude muset zaplatit veškerou škodu ze svého, a to včetně výdajů na léčbu, došlo-li ke zranění druhého řidiče nebo k jinému poškození zdraví.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: Spotřebitel