Trump: EU vznikla s cílem obchodně využívat Spojené státy

15.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. října (ČTK) - Americký prezident Donald Trump opět kritizoval obchodní praktiky Evropské unie. V rozhovoru s televizí CBS prohlásil, že EU vznikla za účelem získání obchodní výhody na úkor Spojených států. \"Nikdo s námi nezachází o mnoho hůře než Evropská unie. Evropská unie byla vytvořena, aby nás obchodně využívala,\" uvedl Trump. \"A právě to dělají,\" dodal.

Americký prezident již dříve přirovnal obchodní praktiky Evropské unie k obchodním praktikám Číny. \"Evropská unie je možná stejně špatná jako Čína, jenom menší. Je hrozné, co nám dělají,\" řekl v červencovém rozhovoru s televizní stanicí Fox News.

Spojené státy začaly v červnu vůči Evropské unii uplatňovat nová cla na dovoz oceli a hliníku, na což EU reagovala zavedením odvetných cel na různé zboží z USA. Trump letos rovněž pohrozil dodatečným cly na dovoz automobilů z EU. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se v červenci s Trumpem dohodl, že obě strany budou usilovat o nulová cla a nulové subvence na průmyslové zboží vyjma automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK