Ropa zdražuje kvůli zmizení saúdskoarabského novináře

15.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. října (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou kvůli stoupajícímu napětí kolem zmizení známého saúdskoarabského novináře. Objevily se totiž dohady, že by Rijád mohl porušit dosavadní tabu a použít ropu jako prostředek pomsty za případné sankce. Tato obava v průběhu dne převážila nad strachem z výhledu na možný pokles poptávky v dlouhodobém horizontu.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:30 SELČ vykazovala nárůst o 0,27 procenta na 80,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 0,48 procenta na 71,68 dolaru za barel.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) minulý týden snížila odhad růstu poptávky po ropě na letošní i příští rok. Tato zpráva se nicméně dostává do stínu dění kolem zmizení opozičního žurnalisty Džamála Chášakdžího po návštěvě saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu.

Americký prezident Donald Trump pohrozil Saúdské Arábii přísným trestem, pokud by mělo vyjít najevo, že byl novinář na konzulátu zavražděn. Největší producent ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a největší vývozce ropy na světě odvětil, že je připraven použít jakékoli prostředky, pokud by na něj byly v této souvislosti uvaleny sankce nebo opatření podobného druhu.

Pokud by Rijád sáhl k omezení či naprostému přerušení ropných dodávek, šlo by o první užití ropy jako politické zbraně od roku 1973. Podle analytika blízkého saúdskému královskému dvoru, kterého cituje agentura Bloomberg, se tak v budoucnu nedají vyloučit ceny ropy kolem 100 dolarů či 200 dolarů za barel nebo dokonce ještě dvakrát vyšší.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 80,65 80,43 New York - NYMEX WTI listopad 71,68 71,34

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK