Italská vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok

15.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 15. října (ČTK) - Italská vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu na příští rok a poslala ho Evropské komisi k posouzení. Oznámil to italský premiér Giuseppe Conte. Navrhovaný rozpočet zahrnuje například zavedení základního příjmu pro chudé či snížení věku pro odchod do důchodu, napsala agentura Reuters.

Rozpočtové plány italské vlády v posledních týdnech vyvolaly obavy mezi investory i kritiku ze strany Evropské unie. Vláda koncem září oznámila, že na příští rok plánuje rozpočtový schodek 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády.

Italský ministr hospodářství a financí Giovanni Tria vyjádřil přesvědčení, že dokáže rozpočtové plány znepokojené Evropské komisi vysvětlit. \"Myšlenka, že by tento rozpočet mohl zničit Evropu, je naprosto nepodložená,\" prohlásil.

Koaliční vláda tvořená pravicovou stranou Liga a protestním Hnutím pěti hvězd se dostala k moci v červnu, a to mimo jiné díky slibovanému snižování daní a zvyšování sociálních výdajů. Podle koalice je zapotřebí využít rozpočtovou politiku k podpoře hospodářského růstu. Zadlužení Itálie přitom v současnosti dosahuje zhruba 131 procent HDP, takže je druhé nejvyšší v eurozóně po Řecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK