Americké akcie zahájily týden poklesem

15.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily v čele s technologickými společnostmi. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,35 procenta a uzavřel na 25.250,55 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,59 procenta na 2750,79 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl dokonce o 0,88 procenta na 7430,74 bodu.

Technologické společnosti se dostaly pod tlak kvůli přetrvávajícím obavám ohledně hospodářských výsledků a rostoucích úrokových sazeb. Dolů zamířily například akcie technologické firmy Apple či softwarového gigantu Microsoft.

Na devizovém trhu dnes americký dolar mírně oslaboval po zprávě o překvapivě pomalém růstu maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Euro si kolem 22:00 SELČ vůči dolaru připisovalo zhruba 0,2 procenta a pohybovalo kolem 1,1580 USD.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby v USA se v září zvýšily pouze o 0,1 procenta. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst o 0,6 procenta.

Některé dílčí údaje ze zprávy ministerstva obchodu nicméně podle Reuters signalizují příznivý vývoj spotřebitelských výdajů, které jsou důležitým motorem růstu ekonomiky USA.

Předpokládá se, že americká centrální banka (Fed) v prosinci vzhledem k silnému hospodářskému růstu přikročí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb v USA. Stoupající úroky posilují atraktivitu americké měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK