ZEW: Důvěra v německou ekonomiku se výrazně zhoršila

16.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. října (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v říjnu zhoršila mnohem víc, než se čekalo. Podíl na tom mají obavy ze stupňující se obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy a z takzvaného tvrdého brexitu. Ve své dnešní zprávě to uvedl výzkumný institut ZEW. Jeho index důvěry se snížil ze zářijových minus 10,6 bodu na minus 24,7 bodu.

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali pokles indexu na minus 12,0 bodu. Ukazatel současné hospodářské situace klesl na 70,1 bodu ze 76,0 bodu v předchozím měsíci. U tohoto indikátoru analytici čekali pokles na 74,5 bodu.

Washington a Peking spolu vedou spor o cla, který ohrožuje globální růst a který podle ředitelky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeové může ublížit těm, kteří pouze \"nevině přihlížejí\". K tomu se přidávají obavy kolem jednání o vystoupení Británie z Evropské unie. Podle některých představitelů EU je takzvaný tvrdý brexit - tedy odchod Británie bez dohody - stále pravděpodobnější.

Prezident ZEW Achim Wambach uvádí, že dalším důležitým faktorem, který se podepisuje na pesimismu investorů, je politická nejistota v Německu. Současná berlínská vládní koalice je vnímána jako nestabilní. Tento dojem ještě zvýšil výsledek víkendových voleb v Bavorsku, kde sesterská strana vládnoucích konzervativců kancléřky Angely Merkelové utrpěla výrazné ztráty.

Německá ekonomika měla podle očekávání v letních měsících zpomalit. Ministerstvo hospodářství ale ve čtvrtém čtvrtletí počítá se zrychlením růstu. Odhad letošního celoročního růstu ale vláda snížila na 1,8 procenta z dřívějších 2,3 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK