Cena ropy klesá kvůli očekávanému růstu těžby a zásob v USA

16.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. října (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně klesají. Podíl na tom má očekávaný růst těžby a ropných zásob ve Spojených státech. Ztráty jsou ale jen mírné kvůli trvajícím obavám z poklesu íránských dodávek.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:30 SELČ vykazovala pokles o 0,17 procenta na 80,64 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu odepisovala 0,26 procenta na 71,59 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) uvádí, že by měl objem těžby břidličné ropy v listopadu dosáhnout rekordních 7,7 milionu barelů denně. Podle odhadu analytiků oslovených agenturou Reuters se navíc v uplynulém týdnu měly počtvrté za sebou zvýšit také americké zásoby ropy. Tentokrát o 1,1 milionu barelů.

Írán vyvážel podle některých zdrojů z ropného průmyslu v prvních dvou říjnových týdnech v průměru téměř 1,5 milionu barelů ropy denně, napsala agentura Reuters. V porovnání s dubnem, kdy vyvážel 2,5 milionu barelů denně, jde o prudký pokles. V květnu oznámil americký prezident Donald Trump odstoupení od jaderné dohody s Íránem a nařídil opětovné uložení sankcí.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 80,64 80,78 New York - NYMEX WTI listopad 71,59 71,78

vjn

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK