Dešťovka mění podmínky a přidává 100 milionů korun

26.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Česká republika má za sebou další suchý rok. Řešení nedostatku vody spatřuje stát v dotacích, a tak navyšuje objem peněz v programu Dešťovka. Domácnosti se mohou hlásit o desetitisícové až statisícové příspěvky na zachytávání dešťové vody. Nově mohou dotaci získat všechny domácnosti, nejen lidé žijících v úředně potvrzených suchých oblastech.

Sto milionů korun navíc a nové podmínky. To jsou ve zkratce novinky programu Dešťovka, které platí od prvního října letošního roku. Příspěvek na nejjednodušší systém – na nádrž zachycující srážkovou vodu určenou k zalévání zahrady – byl zatím dostupný jen pro domácnosti z oblastí postižených kritickým nedostatkem pitné vody. Nově o něj mohou požádat domácnosti z celé České republiky. Získat mohou až 55 tisíc korun.

Vedle dotace na nádrže přispívá program Dešťovka i na další dva typy systémů, díky kterým lze srážkovou vodou také splachovat nebo lze recyklovat odpadní vodu z domácnosti. Mohou o ně požádat majitelé stávajících domů i novostaveb z celé republiky. Na jejich zprovoznění získají až 105 tisíc korun.

Příspěvek na nádrž i pro chalupy a chaty

Podporu z dotačního programu Dešťovka rezort ministerstva životního prostředí rozšiřuje nejen plošně, ale i co do spektra příjemců. Nově mohou žádat o příspěvek na kterýkoliv ze tří podporovaných systémů také majitelé obytných rekreačních domů. Objekty ovšem musí sloužit k trvalému rodinnému bydlení.

Žadatelé žijící například na chatách nebo chalupách budou muset doložit, že v místě skutečně bydlí. „Potvrzením se může stát například doklad o platbě za pravidelný odvoz odpadu, za spotřebu vody či energie. Případně bude možné doložit potvrzení starosty obce, že objekt žadatel užívá k trvalému bydlení. Potvrzení o trvalém bydlišti v tomto případě stačit nebude,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, z jehož rozpočtu je program financován.

Dotace dešťovka - nové podmínky

(foto: Shutterstock)

Více času, méně papírování

Nově je možné dotaci uplatnit nejen na pořízení zcela nových nádrží, ale také na úpravu například nepoužívané jímky, do které lze následně srážkovou vodu zachytávat. Žadatelé, kteří budou systém instalovat do novostavby, budou mít nově na realizaci celého projektu dva roky. „K prodloužení lhůty jsme přistoupili z toho důvodu, aby stavitelé měli dostatek času na to zapsat stavbu do katastru nemovitostí,“ upřesňuje Petr Valdman.

Změnila se i pravidla posílání dokumentace. Žadatelé mohou od října podat žádost s potřebnými dokumenty pouze elektronicky, a to přes informační systém programu nebo prostřednictvím datové schránky. Ubyde tak dokumentů potřebných k doložení podpory.

Suchem sužované Česko

Dotační program Dešťovka byl vyhlášen poprvé v dubnu 2017 v rámci Národního programu Životní prostředí. Na podporu udržitelného hospodaření s vodou zatím nabídl domácnostem 340 milionů korun. „V současné době je v programu k dispozici zhruba polovina z původně vyhrazené alokace v druhé dotační výzvě, tedy 107 milionů korun. Dalších 100 milionů jsme do programu přidali v říjnu. Čerpání budeme průběžně vyhodnocovat, a pokud bude potřeba, budeme hledat další finanční prostředky,“ dodává Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Ke změně podmínek a zpřístupnění programu širšímu okruhu žadatelů se ministerstvo a Státní fond životního prostředí rozhodly s ohledem na přetrvávající sucho. Letošní srpen byl třetím nejteplejším od roku 1961. Ubyly zásoby podzemních vod i povrchová voda v řekách a přehradách. „Celkový roční úhrn srážek sice výrazně neklesá, ale zásadně se mění rozložení srážek v roce, kdy extrémní sucha střídají silné přívalové lijáky. Musíme proto vodu lépe využívat pro různé účely,“ uzavírá Richard Brabec.


Další informace o Dešťovce:

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: Spotřebitel