Senát nesouhlasí se záměrem omezit výši plateb EU do zemědělství

17.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Senát dnes při projednávání balíčku návrhů ke společné zemědělské politice EU v letech 2021 až 2027 vyslovil zásadní nesouhlas s unijním návrhem na povinné omezení přímých plateb do zemědělství. Řada senátorů proti tomuto navrhovanému opatření vystupovala, poukazovali přitom na nutnost ochrany a podpory tuzemských zemědělců. Senát zároveň v souladu s doporučením svého výboru pro zemědělství podpořil vládní snahu o přerozdělování plateb s cílem podpořit malé a střední zemědělce.

\"Omezit peníze výrobcům rovná se omezit produkci,\" varoval například končící senátor Jan Veleba (nezařazený). Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) senátorům mimo jiné řekl, že v podmínkách českého zemědělství by se omezení dotklo podniků, které zaměstnávají víc než polovinu pracovní síly. Stát by podle něj také těžko nutil podniky, na které by zastropování dopadlo, aby dodržovaly opatření ve prospěch životního prostředí. Podnikům hospodařícím na pozemcích nad určitou celkovou výměru by se přímé platby podle návrhu EK měly krátit.

ČR by měla podle Evropské komise získat mezi roky 2021 až 2027 jako součást společné zemědělské politiky EU 5,8 miliardy eur (asi 1,5 bilionu Kč). V nynějším období by do roku 2020 podle ministerstva zemědělství mělo mít české zemědělství možnost získat na dotacích z EU až 8,2 miliardy eur.

Podle Agrární komory by české zemědělství podle škrtů, které navrhla Evropská komise v zemědělské politice a politice soudržnosti, přišlo už příští rok o 4,1 procenta plateb z EU.

\"Nemůžeme souhlasit s navrženým snížením prostředků na společnou zemědělskou politiku jako celek. Sektor zemědělství v současnosti čelí stále většímu počtu nových výzev, zejména z důvodu změny klimatu, a výše příjmů zemědělců je na mnohem nižší úrovni, než je tomu v jiných oblastech hospodářství,\" řekl senátorům ministr Toman.

Senátoři také podpořili požadavek vlády na zachování současné podpory Unie určené na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků do škol. Nová společná zemědělská politika by měla být podle Senátu jednodušší a administrativně méně náročná.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK