Ropa dál oslabuje, Brent je kolem 79 USD za barel

18.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. října (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračují v poklesu, na který má největší vliv silný růst zásob suroviny ve Spojených státech. Ve výraznějším poklesu cenám brání slabší vývoz ropy z Íránu a také napětí ve vztazích mezi Spojenými státy a Saúdskou Arábií.

Severomořská ropa Brent kolem 16:30 SELČ odepisovala asi 0,6 procenta na 79,30 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela půl procenta na 69,40 USD. Během dne byly ztráty výraznější.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby benzinu ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 6,5 milionu barelů. Zvyšují se přitom už čtyři týdny.

\"Zásoby stoupají, týden po týdnu. Je to nepřetržitý trend,\" poznamenal analytik Olivier Jakob ze společnosti Petromatrix.

Americké sankce vůči Íránu vstoupí v platnost 4. listopadu, obchodníci ale už podle zdrojů z odvětví nákupy íránské ropy buď úplně zastavili, nebo omezili. V porovnání s počátkem letošního roku export ropy z Íránu už klesl o jeden milion na 1,5 milionu barelů denně.

\"Pokud se vývoz stabilizuje na úrovni 900.000 barelů denně, lze očekávat, že jsme už za vrcholem dopadu tohoto faktoru,\" uvedla společnost JBC Energy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 79,30 80,05 New York - NYMEX WTI listopad 69,40 69,75

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK