EK: Návrh italského rozpočtu závažným způsobem porušuje pravidla

18.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. října (ČTK) - Návrh italského rozpočtu na příští rok obzvlášť závažným způsobem porušuje rozpočtová pravidla Evropské unie. Podle agentury Reuters to dnes uvedla Evropská komise (EK) v dopise, jehož adresátem je italský ministr hospodářství a financí Giovanni Tria.

Komise v dopise poukázala například na příliš prudký růst vládních výdajů. Vyzvala rovněž ministra, aby vysvětlil, proč ignoroval negativní postoj rozpočtového úřadu italského parlamentu k makroekonomickým předpokladům návrhu. Komise požaduje, aby Řím na její kritiku reagoval do pondělí.

Italská vláda koncem září oznámila, že na příští rok plánuje rozpočtový schodek 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády. Tento týden poslala návrh rozpočtu Evropské komisi k posouzení.

Návrh zahrnuje například zavedení základního příjmu pro chudé či snížení věku pro odchod do důchodu. Rozpočtové plány Říma již dříve vyvolaly kritiku ze strany EU i obavy mezi investory. Zadlužení Itálie v současnosti dosahuje zhruba 131 procent HDP, takže je druhé nejvyšší v eurozóně po Řecku.

Koaliční vláda tvořená pravicovou stranou Liga a protestním Hnutím pěti hvězd (M5S) se dostala k moci v červnu, mimo jiné díky slibovanému snižování daní a zvyšování sociálních výdajů. Podle koalice je zapotřebí využít rozpočtovou politiku k podpoře hospodářského růstu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK