Nezaměstnanost na Slovensku v září klesla na 5,38 procenta

19.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. října (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v září opět mírně klesla, a to na 5,38 procenta z 5,42 procenta v srpnu. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce. Nezaměstnanost v zemi se tak drží blízko historického minima 5,37 procenta, na kterém byla letos v květnu.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, v září na pětimilionovém Slovensku klesl na 147.803 osob. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku ubylo více než 27.200 nezaměstnaných.

Do zmiňované skupiny lidí bez práce nejsou zahrnuti uchazeči o práci, kteří se sice registrovali na úřadech práce, ale byli na konci září například nemocní nebo se účastnili různých vzdělávacích programů.

Na konci září úřady práce na Slovensku evidovaly více než 84.000 volných pracovních míst, a to zejména dělnických.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku je dlouhodobě vyšší než v České republice, kde nezaměstnanost v září klesla na tři procenta.

Podobně jako v Česku i na Slovensku si firmy stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly. Slovensko dříve v tomto roce zmírnilo podmínky pro zaměstnávání cizinců ze zemí mimo EU.

Adrian Bobok ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK