Daimler kvůli dieselům varoval před letošním poklesem zisku

19.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 19. října (ČTK) - Německá automobilka Daimler dnes varovala, že její provozní zisk by mohl letos klesnout \"podstatně\" pod úroveň loňského roku, hlavně kvůli problémům s vozy s naftovým motorem. Je to již podruhé od června, kdy výrobce vozů Mercedes varoval před dalším vývojem zisku. Akcie společnosti na to reagovaly poklesem na nejnižší hodnotu za pět let, uvedla agentura Reuters. Daimler současně oznámil, že provozní zisk za třetí čtvrtletí mu podle předběžných údajů klesl o 27 procent na 2,49 miliardy eur (64,4 miliardy Kč).

Firma oznámila, že ke zveřejnění varování ji přiměly náklady způsobené vládními nařízeními a opatřeními souvisejícími s naftovými vozy. Daimler navíc bojuje se slabším prodejem dodávek a s poklesem poptávky po autobusech na některých trzích. Daimler se také rozhodl zaúčtovat rezervy na právní spory v souvislosti s používáním náplně pro klimatizace R134a. Nyní tak očekává, že za celý rok bude jeho zisk před úroky a zdaněním výrazně pod úrovní z loňského roku, kdy činil 14,3 miliardy eur.

Analytici společnosti Evercore ISI uvedli, že důvodem varování není zpomalení podnikání, protože poptávka po vozech Mercedes-Benz zůstává vysoká. Podle nich jsou důvodem mimořádné faktory, například rozhodnutí regulačních úřadů a soudů.

Varování přichází v době třenic mezi německou vládou a automobilkami kvůli tomu, jak zabránit městům zakázat jízdy znečišťujících starších naftových vozů. Automobilky se brání výzvám, aby zdokonalily systémy čištění výfukových plynů na vlastní náklady. Daimler je také vyšetřován kvůli emisím naftových vozů v Evropě a v USA.

Daimler předčasně zveřejnil část výsledků hospodaření, protože podle německých zákonů tak musí učinit, pokud výsledky výrazně zaostávají za očekáváním, upozornil list Financial Times. Daimler dodal, že provozní zisk v divizi osobních aut Mercedes-Benz se propadl o 35 procent na 1,37 miliardy eur. Divize dodávek se propadla do ztráty.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK