Ropa kvůli signálům vyšším poptávky z Číny zdražuje

19.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. října (ČTK) - Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují v reakci na signály růstu poptávky v Číně, která je druhým největším spotřebitelem ropy na světě. Cenu podpořily také zprávy, že ropnému kartelu OPEC a jeho spojencům se nedaří zvýšit těžbu na dohodnutou úroveň. Za celý týden by však měly ceny již druhý týden za sebou vykázat pokles, a to kvůli růstu zásob v USA a obavám ze zpomalení růstu globální ekonomiky vlivem obchodní války.

Kolem 18:20 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent vzestup o 1,1 procenta na 80,14 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala jedno procento na 69,31 USD za barel. Od počátku týdne je však cena Brentu nižší o 0,4 procenta a cena WTI o 2,8 procenta.

Produkce rafinerií v Číně, která je největším dovozcem ropy na světě, se v září zvýšila na rekordních 12,49 milionu barelů denně. Některé nezávislé závody po dlouhé letní odstávce obnovily provoz, ukázaly vládní údaje.

Agentura Reuters uvedla, že kartelu OPEC a jeho spojencům se stále nedaří zvýšit těžbu na úroveň, na které se dohodli v červnu. Růst těžby v Saúdské Arábii totiž převážil pokles v Íránu, Venezuele a v Angole. Země podle zdrojů těžily o 11 procent méně, než kolik si stanovily. V srpnu byla jejich těžba 29 procent pod stanoveným limitem.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 80,14 79,29 New York - NYMEX WTI listopad 69,31 68,65

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK