Akcie v USA uzavřely smíšeně, euro posílilo

19.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech na závěr týdne uzavřely smíšeně. Příznivé výsledky hospodaření firmy Procter & Gamble vyvážily obavy, že zvýšení úrokových sazeb a geopolitické napětí zbrzdí ekonomický růst USA.

Index Dow Jones posílil o 64,89 bodu, tedy 0,26 procenta, na 25.444,34 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o jeden bod, tedy 0,04 procenta, na 2767,78 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 36,11 bodu, čili 0,48 procenta, na 7449,03 bodu. Za celý týden Dow Jones stoupl o 0,4 procenta a S&P o 0,02 procenta, Nasdaq však ztratil 0,6 procenta.

Akcie výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble posílily díky překvapivému růstu tržeb v prvním fiskálním čtvrtletí. Růst firmy podpořil celý dílčí index firem vyrábějících spotřební zboží, který letos zaostává za růstem širšího indexu S&P 500.

Čtvrtletní výsledky hospodaření pomohly také akciím platební firmy PayPal Holdings a průmyslového konglomerátu Honeywell. Firma Honeywell však nakonec své původní zisky smazala a oslabila kvůli varování, že čínská cla by jí mohla stát v příštím roce stovky milionů dolarů.

V USA začala sezona zveřejňování čtvrtletních výsledků hospodaření. Analytici čekají, že zisk firem z indexu S&P 500 stoupne o 22,2 procenta. Zatím zveřejnilo výsledky hospodaření 84 firem, z toho 78,6 procenta jich překonalo očekávání, napsala agentura Reuters.

Na trhu však i nadále zůstává nervozita související s vývojem úroků, obchodním napětím a politickým problémy v Itálii a Saúdské Arábii. Dnešní statistika z USA také ukázala, že prodej domů v USA v září klesl nejvíce za dva roky.

Evropská měna dnes posílila. Obchodníci se rozhodli vybrat zisky ze sázek proti euru, které tento týden zasáhla nervozita kvůli návrhu rozpočtu Itálie a jednání o odchodu Británie z Evropské unie. Později euro podpořila také zpráva agentury Bloomberg, že britská premiérka je připravena k ústupkům, aby byla včas dokončena dohoda o odchodu Británie z EU.

Euro vůči dolaru stouplo o půl procenta na 1,1509 USD a k jenu o 0,8 procenta na 129,51 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru vůči koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,3 procenta na 95,72 bodu. K jenu však dolar posílil o 0,3 procenta na 112,52 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK