Kdy letos začíná advent?

22.11.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Advent je období klidu a rozjímání a trpělivého očekávání vánočních svátků. Děti si postupně rozbalují adventní kalendář, zapalujeme svíčky na adventním věnci, pečeme perníčky a cukroví a těšíme se na dárky pod stromečkem. Víte, kdy bude letos první adventní neděle?

První adventní neděle může připadnout na kterýkoliv den mezi 27. listopadem a 3. prosincem, advent pak může trvat 22 až 28 dní. Kdy je první adventní neděle letos?

První adventní neděle je 3. prosince

Čtyři adventní neděle tak v roce 2023 budou:

1. adventní neděle 3. prosince 2023
2. adventní neděle 10. prosince 2023
3. adventní neděle 17. prosince 2023
4. adventní neděle 24. prosince 2023

Tip: Jak vycházejí prázdniny a svátky ve školním roce 2023/2024?

Co je to advent?

Advent je začátek církevního roku, kdy se odpočítávají 4 neděle do Vánoc. Přičemž pokud připadá Štědrý den na neděli, je tato neděle také součástí adventu, což se stalo v roce 2017, a proto byl advent tenkrát mimořádně krátký. Advent je období očekávání Spasitele, rozjímání a duchovní přípravy na vánoční svátky.

Tradičně připadal advent na období klidu, po období léta a podzimních sklizní přicházelo klidnější období krátkých dnů a dlouhých nocí. Advent tak odpovídal životnímu stylu zemědělské společnosti, přinášel odpočinek a také domácí práce, jako bylo tkaní, draní peří, šití nebo pletení. Součástí adventu býval například i půst. Mezi klasické liturgické barvy adventu patřila fialová, purpurová, později černá, v některých oblastech se upřednostňovala modrá jako barva naděje, tuto barvu používala protestanská církev. Při některých příležitostech se používala bílá, později i růžová a zlatá.

Důkazy o slavení adventu lze najít zhruba v 5. století, přičemž ale tato tradice byla různá podle oblastí. Advent se tak slavil zhruba 4 až 6 nedělí, dnes je už tradičně vžito, že slavíme 4 adventní neděle.

Tip: Jak státní svátky ovlivní výplaty důchodů?

Advent a adventní věnec - kdy začíná advent a jak se zapalují svíčky

Zdroj: Shutterstock

 

Jak se slaví advent – adventní zvyky

Dnes slavíme advent tradičně i moderně. Mezi nejviditelnější znaky adventu v dnešní době patří adventní věnec a adventní kalendář, což jsou celkem nové tradice, pocházejí zhruba z poloviny 19. století. Dále pak domácí výzdoba, jmelí a cukroví, betlémy, Mikuláš a další. Jaké jsou zvyky spojené s jednotlivými adventními týdny?

  • První adventní neděli se přezdívá železná a na věnci se zapaluje fialová svíčka, je to tzv. svíce proroků. Tou si připomínáme proroky, kteří s předstihem předpověděli příchod Ježíše Krista na svět, svíčka symbolizuje naději.
  • Druhá adventní neděle neboli bronzová reprezentuje lásku a Ježíškovy jesličky, zapaluje se druhá fialová svíčka, tzv. betlémská, tato svíčka symbolizuje mír.
  • Třetí adventní neděle je stříbrná a také pastýřská, advent se překlopí do své druhé poloviny a získává slavnostnější podobu. Třetí adventní svíčka je pastýřská a růžová, je to svíčka přátelství.
  • Čtvrtá adventní neděle neboli zlatá může připadnout na Štědrý den a je symbolem míru a pokoje Vánoc. Zapaluje se čtvrtá fialová svíčka, tzv. andělská, je to svíčka lásky.
  • Na Štědrý den se pak zapaluje pátá svíčka, ta by měla být bílá a je zasvěcená Kristu.

Kromě nedělí se během adventu slaví i tři svatí: Barbora, Mikuláš a Lucie. V předvečer těchto svatých vždy chodily průvody v různých maskách. Do dnešní doby se dochovala především tradice na svatého Mikuláše, kdy v předvečer chodí městem průvody čertů a andělů se svatým Mikulášem.

  • 4. prosince na svatou Barboru se řezají „barborky“, tedy větvičky ze stromů, které potenciálně doma ve váze vykvetou do Štědrého dne.
  • V předvečer svatého Mikuláše chodí zase Mikuláš s čertem a andělem a obdarovává hodné děti.
  • 13. prosince se slaví svatá Lucie, která noci upije a dne nepřidá. A během tohoto dne byste neměli uklízet.
  • Mezi tradiční výzdobu tohoto období pak patří kromě adventního věnce také jmelí, cesmína a břečťan, peče se cukroví, perníčky, zdobí se i stromeček.
  • V předvánočním čase se slaví i nakupováním dárků a dobrot na vánoční hodování.

Kdy jsou v roce 2023 Vánoce?

Vánoční svátky letos připadají na neděli, pondělí a úterý. Během vánočních svátků budou také zavřené obchody, kromě 24. prosince, kdy obchody zavírají až v poledne, dopoledne můžete ještě nakupovat. Nový rok (1. ledna) připadá na pondělí a obchody budou také zavřené.


Co víte o Vánocích a adventu?

Otestujte si v krátkém kvízu, jaké jsou vaše znalosti o Vánocích a adventu.

Z jakého jazyka pochází slovo Vánoce?

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 104 krát

Články ze sekce: Spotřebitel