Ceny ropy klesly pod 80 USD, Saúdská Arábie slíbila zvýšit těžbu

22.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. října (ČTK) - Ceny ropy Brent dnes klesly pod 80 dolarů za barel poté, co Saúdská Arábie uvedla, že hodlá zvýšit těžbu na rekordních 11 milionů barelů denně. Tímto krokem chce vykompenzovat pokles dodávek odjinud, například z Íránu, na jehož vývoz ropy hodlají USA za dva týdny uvalit sankce.

Krátce před 17:00 severomořská ropa Brent ztrácela 0,59 procenta na 79,31 USD za barel, americká lehká ropa WTI oslabila o 0,87 procenta na 68,52 USD za barel.

Uprostřed zhoršující se krize kolem vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího ministr energetiky Chálid Fálih dnes agentuře TASS řekl, že jeho země nehodlá uvalit na západní země ropné embargo jako v roce 1973, ropu a politiku od sebe oddělí. Naopak se soustředí na zvýšení těžby, aby kompenzovala výpadky dodávek ve světě. Země se podle jeho slov chystá zvýšit těžbu ze současných 10,7 milionu na 11 milionů barelů denně, zvýšit ji ale může až na 12 milionů barelů denně. Jak ale poznamenal Tamas Varga z firmy PVM Oil Associates, pokud budou nabídka a poptávka v rovnováze, Saúdská Arábie nemá pro růst těžby ropy opodstatnění.

Sankce USA na Írán vstoupí v platnost 4. listopadu a podle analytiků je ohrožena nabídka ve výši až 1,5 milionu barelů denně. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v červnu dohodla, že výpadek íránského vývozu pokryje. Avšak podle interních dokumentů, do kterých měla možnost nahlédnout agentura Reuters, má kartel problém dodávky zvýšit, protože růst saúdskoarabské těžby kompenzuje výpadky v jiných zemích.

Nicméně podle prognózy OPEC se poptávka po ropě v příštím roce sníží na průměrných 31,8 milionu barelů denně z letošních 32,8 milionu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 79,31 79,78 New York - NYMEX WTI listopad 68,52 69,12

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK