Top miliardáři 2018: stovka lidí, která má 1,4 bilionu

23.10.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Oproti loňsku si podle propočtu týdeníku Euro nejvíce polepšili Radovan Vítek a Pavel Baudiš, o devět miliard méně má naopak Andrej Babiš. Pravidelný speciál Top Miliardáři právě v prodeji.

Jméno Petra Kellnera na první pozici žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků asi nepřekvapí, stejně jako druhé místo pro Andreje Babiše. Změna se však odehrála na třetím místě, na které se podle aktuálního propočtu týdeníku Euro propracoval realitní magnát Radovan Vítek. Pomohl mu nárůst tržní hodnoty nemovitostního portfolia skupiny CPI. Odsunul tak Karla Komárka na čtvrté místo.

Do top desítky nejbohatších letos pronikl jeden nováček – zakladatel a spoluvlastník antivirové společnosti Avast Pavel Baudiš. Díky uvedení akcií Avastu na burzu je možné přesně zjistit velikost jeho podílu i tržní hodnotu. Nyní již týdeník Euro hodnotu jeho majetku odhadl na 29 miliard korun, tedy skoro stejnou sumu, jakou disponuje veterán českého byznysu Pavel Tykač.

Pokud sestoupíme o několik pater níže, narazíme na několik nováčků. Oproti loňsku v horní stovce přibyl například vlastník skupiny Cidem Hranice a fotbalového Baníku Václav Brabec, agrární magnát Gabriel Večeřa či majitelé rychle rostoucí Fio banky Petr Marsa a Romuald Kopún. Jiní, například majitel energetické skupiny Centropol Aleš Graf nebo bývalý mostecký uhlobaron Antonín Koláček, naopak z první stovky vypadli.

Publikace Top miliardáři 2018 je samostatně v prodeji od pondělí 15. října; předplatitelé týdeníku Euro ji tradičně dostávají jako dárek spolu s vánočním dvojčíslem. Faktem je, že nejsme jediní, kdo podobné žebříčky dává dohromady. Na rozdíl od konkurence můžeme nabídnout unikátní výpočet, založený na výši zisku očištěného o podíly jiných akcionářů. Sledujeme i výši provozního zisku před odpisy, ale tu vždy se zohledněním výše zadlužení. V případě realitních firem hraje zásadní role čistá hodnota aktiv.

Ale není to jen tak, že dosaženou výši zisku násobíme příslušnými čísly. V našich propočtech zohledňujeme také výši dividend, kterou si sledovaní miliardáři nechali vyplatit. A jdeme dokonce i do takových detailů, že několika byznysmenům odečítáme stovky milionů korun utopených v jejich vášni pro prvoligový fotbal.

Sto nejbohatších Čechů a Slováků v součtu disponuje úctyhodnou sumou peněz. Konkrétně se jedná o 1,4 bilionu korun, což zhruba odpovídá letošním výdajům českého státního rozpočtu. Za poslední rok tato stovka nejzámožnějších zhodnotila svůj majetek o 5,8 procenta. Kdyby majetek řady slovenských i českých byznysmenů nepostihlo zhodnocení koruny vůči euru, mohlo to být ještě více.

Více ze světa nejbohatších krajanů čtěte ve speciálu Top miliardáři 2018.


Jaké bylo Top miliardáři 2017

Jak se mění české klima


Top miliardáři 2018 speciál euro.cz

Autor článku

Euro.cz  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU