Stavební spoření má své výhody i nevýhody. Kterých je víc?

30.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Rozhodujete se mezi stavebním spořením a například spořicím účtem? Oba produkty mají své výhody, ale i nevýhody. Zkusme si je přiblížit.

Máme pro vás dobrou a špatnou zprávu, co se týče stavebního spoření. Začneme tou špatnou, ať budete mít v závěru lepší náladu při čtení dobrých zpráv.

Jaké jsou nevýhody?

Co je na stavebním spoření nejhorší, na tom se snad shodnou všichni odborníci: jsou to poplatky. Nejprve musíme zaplatit poplatek za uzavření smlouvy (nejčastěji 1% z cílové částky). Můžete ale dosáhnout jeho snížení, pokud budete sledovat reklamní akce dotyčné stavební spořitelny, někdy dochází i k odpuštění tohoto poplatku. Výhodou bývá uzavření smlouvy po internetu.

To bohužel není vše, následuje poplatek za vedení účtu nebo za zaslání výpisu z účtu. Zde se téměř každá spořitelna chová po svém, protože výše poplatků se liší, stejně jako interval jejich placení. Mohou být měsíční, čtvrtletní, ale i roční. Za rok zaplatíte až 360 Kč.

Další minus stavebního spoření je minimálně šestiletá lhůta, kterou musíte splnit, abyste dosáhli na státní podporu. Když smlouvu ukončíte před šestiletým termínem, státní podporu ztratíte a navíc zaplatíte poplatek za předčasně ukončené spoření, což může být až 1 % z cílové částky. Jste-li ale trpěliví, tak zde musíme uvést jednu výhodu – po šesti letech je možné spoření ukončit kdykoli. Po zpravidla čtvrtroční výpovědní lhůtě pak peníze můžete použít na cokoli, tedy nejen na pořízení bydlení. Šest let je také doba, kterou odborníci považují kvůli získání státní podpory při stavebním spoření za nejvýhodnější.

Vyplatí se na spoření stavební spoření

(foto: Shutterstok)

A teď k plusům

Bezvadné jsou na stavebním spoření úroky. Sazby úroků stavebních spořitelen jsou pořád vyšší než u bankovních účtů. Buřinka (Stavební spořitelna České spořitelny - SSČS) a Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) nabízejí úrok 1 %., Liška (Českomoravská stavební spořitelna - ČMSS), Modrá pyramida (Modrá pyramida stavební spořitelna - MPSS) a také Wüstenrot stavební spořitelna jsou na základním úroku 0,5 %. Jenže k němu nabízejí bonus, který může být v součtu vyšší - 0,5 - 0,7 %.

Úroková sazba bývá sjednána jako fixní, nejméně po dobu šesti let. Takže pokud si spořitelna usmyslí, že bude se sazbou hýbat (nejčastěji směrem dolů), může to udělat skutečně až po šesti letech a taky poté, co vám vznikne nárok na úvěr ze stavebního spoření.

No a tím nejsladším zákuskem je státní podpora. Bývá to 10 % z ročně naspořené částky, je zde však limit - 2000 Kč ročně. Musíte ale spořit šest let, anebo začít s čerpáním úvěru.

 

Srovnávejte

Pokud začneme se srovnáváním nabízených produktů stavebních spořitelen, musíte při počítání brát zřetel také na veškeré poplatky a daň z příjmů (15%). Výsledkem bude hodnota, která bude očištěna o veškeré poplatky a daň.

K čemu se dopracujeme? Výhodnější je stále stavební spoření, zvláště pokud chceme spořit po dobu nejméně šest let. A nejenže je stavební spoření výhodné, je to také bezpečné zhodnocení vašich vkladů, protože vás vklad do kterékoli naší stavební spořitelny je pojištěn do částky dvou a půl miliónu Kč.


Čtěte rovněž:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: Spotřebitel