Vkladní knížka: vyplatí se, nebo už je za zenitem?

30.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Přemýšlíte o tom, že byste dětem začali spořit a uvažujete o vkladní knížce? Jedná se skutečně o tradiční produkt, který fungoval řadu desetiletí. Některé banky jej ještě stále nabízejí. Vyplatí se ale, anebo už nestojí ani za řeč?

Do vkladních knížek si spořili už naši rodiče a prarodiče. Tento finanční produkt funguje již od 19. století, čili od Rakouska-Uherska a největší slávu zažil pravděpodobně za socialismu. Jedná se v podstatě snad o jediný druh spoření, který neexistuje jen v bance, v internetbanking, ale můžete jej držet v podstatě i ve svých rukách.

Jak funguje vkladní knížka?

Jedná se skutečně o hmatatelnou knížku o rozměrech 10x15 cm, do které se zapisují veškeré údaje o uložených penězích a připsaných úrocích. Každý, kdo tímto způsobem spořil nebo spoří, má pak knížku u sebe.

Důležité je ještě zmínit, že se jedná produkt, který má jasně stanovenou výpovědní lhůtu. Na ní a samozřejmě i na výši úroku poté záleží, jak bude vypadat výše výnosu. Úrok se zde připisuje jednou ročně, přičemž je sazba pevně daná. A jak vám již jistě došlo, peníze se přidávají po celou dobu spoření. Ne třeba jako u terminovaného vkladu, kdy se na účet vloží určitá suma a po celou výpovědní lhůtu čekáte na její zhodnocení s tím, že víc peněz nepřidáváte.

Vkladní knížky na jméno, pro děti – srovnání, úroky 2018

Co musíte vědět o spoření na knížkách

Výhody spoření na vkladní knížku

Již první výhodou, co se vkladní knížky týče, může pro někoho být to, že má fyzickou podobu. Tato možnost totiž řadu lidí ujišťuje v tom, že mají své vklady černé na bílém a navíc i pod kontrolou. Další výhodou je bezesporu zřízení a vedení účtu, které je zcela zdarma. Dobré je ale dodat, že se v dnešní době nejedná o nic výjimečného. Zřízení a vedení terminovaného vkladu nebo spořicího účtu bývá také obvykle zdarma. A stejně jako u těchto dvou zmíněných produktů není spoření na vkladní knížku riskantní. Vklady jsou totiž pojištěny až do výše 100 %, maximálně však do částky 100 000 EUR.

Dobrou zprávou pak ještě je, že v případě vašeho zájmu může dostat další osoba právo k užívání vkladní knížky. A pokud s ní máte naprosto opačné úmysly, lze u ní provést vinkulaci. To znamená, že omezíte právo k jejímu užívání a v podstatě od ní ostatní odříznete nebo ji jednoduše řečeno necháte jakoby uzamknout. Vinkulace může být omezená jen pro určitý účel. Obvykle se na ni váže heslo anebo souhlas.

Nevýhody spoření na vkladní knížku

Vkladní knížka má hned 2 základní nevýhody, které dost možná mají na to, aby přesáhly všechny její plusy. Tím prvním je nízká úroková sazba, která se na bankovním trhu aktuálně nejčastěji pohybuje v rozmezí 0,01 % - 1 %. Jedná se zhruba o stejný rozptyl jako v případě spořicích účtů. U terminovaných vkladů to až s 3,4 % od Spořitelního družstva Ney vypadá o dost lépe, ale zde je třeba brát do úvahy, že na terminovaný vklad se uloží pouze jedna suma. Pokud není skutečně markantní, peníze se téměř vůbec nepohnou.

Další obrovskou nevýhodou je, že pokud knížku nemáte chráněnou heslem nebo vašim jménem a ztratíte ji, případně vám ji někdo ukradne, máte smůlu a o naspořené peníze přijdete. Právě proto je důležité mít knížku patřičně zabezpečenou.

Pro některé může být mínusem navíc ještě to, že některé banky vyžadují minimální vklad. Ten se nejčastěji pohybuje od 50 do 1000 Kč. Pokud pak z knížky budete peníze vybírat, zůstatek nesmí být nižší než stanovená suma.

 

Srovnání úroků na vkladních knížkách 2018

Název produktu + název instituce

Úroková sazba

Minimální vklad/zůstatek

Dětská vkladní knížka od České spořitelny

1 %

1000 Kč

Novorozenecká vkladní knížka od Sparkasse

0,75 %

0 Kč

Dětská vkladní knížka od Era

0,50 %

50 Kč

Vkladní knížka od Era

0,01 %

50 Kč

Vkladní knížka bez výpovědní lhůty od Sparkasse

0,01 %

100 Kč

Výherní knížka od České spořitelny

0,00 %

1000 Kč

Dětské konto od Volksbank Raiffeisenbank Nordoberpfalz eG

Max. 2 % pro termín 3 měsíce

0 Kč

Vkladní knížka od Volksbank Raiffeisenbank Nordoberpfalz eG

0,10 % pro termín 3 měsíce

0 Kč

Zdroj tabulky: Banky.cz


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Spotřebitel