Jak investovat do zlata? Zeptali jsme se odborníka

05.11.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Rádi byste zkusili investovat do zlata, ale máte strach anebo nevíte, jak na to? Bojíte se, že narazíte na špatného obchodníka? A jak ho vlastně poznat. Čtěte více a dozvíte se vše.

Rozhovor pro Finance.cz o investování do zlata poskytl Robert Vlášek, spolumajitel, jednatel a obchodní ředitel společnosti FireGold.

Je investování do zlata pro každého? Liší se něčím od ostatních investic?

Ano, jsem přesvědčen, že investování do fyzického (nikoli papírového) zlata je vhodné prakticky pro každého, tedy až na absolutní výjimky těch, pro které není vhodná žádná forma investování. Investování do fyzického zlata, respektive investičních kovů, se naprosto zásadně liší od jiných druhů investic, a to zejména tím, že jde o materiální/fyzickou investici, tj. kupujete si, respektive investujete do reálné materiální/fyzické investice/hodnoty,  kupujete slitek, cihlu, případně zlatou (stříbrnou nebo platinovou) investiční minci. Na svoji investici si můžete kdykoli sáhnout nebo si ji třeba zvážit.

Mimoto investiční zlato není zatíženo DPH a z principu ani daní z výnosu. Investiční zlato je skvělým uchovatelem hodnoty. Před 100 lety si naši předci za stejné množství zlata koupili to samé, co my dnes, například za 1 trojskou unci zlata (31,1 gramu) si muž koupil oblek na míru v roce 1908 (tehdy měla trojská unce zlata hodnotu 20 USD) a koupí si jej i dnes (aktuální hodnota trojské unce je dnes 1220 USD). Další příklad: za 1000 Kč, resp. Kčs, jste si v roce 1989 mohli koupit 357 kg chleba, v roce 2010 jste již za tu samou bankovku koupili 50 kg chleba. A tak bychom mohli pokračovat. Jen díky inflaci se hodnota majetku uloženého v penězích za posledních 20 let snížila o cca 50 %. V tomto srovnání zlato jasně vede.

Jak investovat do zlata - slitek, cihla, mince, obchodník

Robert Vlášek

Pokud bych chtěla investovat do zlata, jak bych měla postupovat?

Pokud o investování do zlata uvažujete a zároveň nemáte žádné zkušenosti, doporučuji vyhledat odborníka, který se poradenstvím v oblasti investování do fyzického zlata zabývá. Je třeba hledat mezi takovými poradci, kteří mají komplexní portfolio investičních kovů a mincí, a mohou vám tak připravit návrh vhodného portfolia.

I v rámci tvorby portfolia investičních kovů totiž platí princip diverzifikace, tj. portfolio je vhodné z hlediska optimálního vývoje hodnoty a dosažení potřebné likvidity rozložit mezi různé produkty z investičních kovů. Taková diverzifikace může vypadat například tak, že část investice bude realizována ve zlatých investičních slitcích, může být rozložena i do několika různých gramáží pro udržení potřebné likvidity, tj. může jít o kombinaci například 10 gramových slitků a slitků o váze 1 Oz (trojské unce – 31,1 gramu).

To umožňuje v případě potřeby menší likvidity – hotovosti prodat nižší gramáž, a nemusím tak zbytečně prodávat větší objem zlata. Současně mohu portfolio doplnit o stříbrné slitky a například také o zlaté, případně stříbrné investiční mince. Nejenom pro začínajícího investora může být také velmi vhodná forma investování do zlata formou spoření. Spoření do investičních kovů nejenom zpřístupňuje investiční kov nejširší veřejnosti, u nás lze spořit již od 100 Kč měsíčně, ale hlavně průměruje nákupní cenu, a klient tak vlastně nakupuje zlato za nejlepší průměrnou cenu.

Je něco, na co je třeba dát si v této oblasti pozor?

Stejně jako u jiných druhů investic je třeba i u investičních kovů jistá obezřetnost. V první řadě u investičních kovů neplatí, že je nejdůležitější nákupní cena. To může být pro řadu začínajících investorů překvapivé. Zkušení investoři do fyzických kovů ale vědí, že klíčová je výkupní cena. Samozřejmě i nákupní cena musí být přiměřená a odpovídající průměrné cenové hladině příslušného produktu, ale daleko důležitější je, aby byla dobrá výkupní cena.

Dále je klíčové realizovat investici u takového obchodníka s investičními kovy, který garantuje výkup jakéhokoli objemu u něj zakoupeného zboží. Ideální je, aby výkupní cena byla garantována na denní bázi. Naše společnost FireGold, která podniká na trhu v SR a připravuje vstup na trhy Polska a Maďarska, dává svým klientům i dlouhodobé garance výkupní ceny, tj. garantujeme našim klientům zhodnocení jejich investice i v případě, že by cena investičního zlata byla v době prodeje zlata nižší než v době nákupu.

V případě spoření do zlata je také třeba pozorně vyhodnotit celou poplatkovou strukturu, zejména je třeba dát si pozor na různé netransparentní poplatky z cílových částek apod. Dobré spoření do zlata má jednoduché a transparentní poplatky, které nejsou nijak spojené s virtuálními cílovými částkami, ale s konkrétními slitky anebo mincemi. Mimoto je třeba mít na paměti, že zlaté slitky středních a vyšších gramáží bývají oblíbeným terčem padělatelů. Některé padělatelské praktiky nejsou pro laika téměř odhalitelné. Je proto třeba nakupovat od obchodníka, který nabízí investiční zlato s jasným původem.

Ve FireGoldu si zakládáme na bezpečnosti investic a jejich kvalitě, a právě proto jsme se společníky nabídli vstup do naší společnosti významnému obchodníkovi s velkoobchodní, maloobchodní a on-line licencí prestižní rafinerie PAMP, společnosti IBIS IN GOLD. Díky tomuto propojení mají naši klienti přístup ke špičkovým on-line technologiím, které jim dávají detailní přehled o jejich investici.

Jak poznat věrohodného prodejce zlata?

Věrohodný prodejce zlata se pozná poměrně jednoduše, je transparentní ve všech směrech. Věrohodný prodejce má jasnou historii a jasné zázemí. Společnost, pro kterou pracuje, má komplexní portfolio produktů investičních kovů a mincí, má nastavenu transparentní poplatkovou strukturu u svých produktů a služeb. Taková společnost svoje služby, filozofii a produkty transparentně komunikuje na webu.

Při nabízení služby nebo produktu vám věrohodný prodejce sdělí principy investování do zlata se všemi výhodami a případnými úskalími. Rozhodně by vás měl upozornit na skutečnost, že investice a finanční rezervy je třeba diverzifikovat, a že i když je zlato nebo investiční kovy obecně ideální uchovatel hodnoty, tak by klient rozhodně neměl vše investovat do kovů. Podíl investičních kovů a mincí by měl tvořit od 10 % do maximálně 30 %, podle typu investora, který vychází z výše příjmů a rezerv a jeho stávajícího portfolia.    

Můžete nám povědět něco o nejčastějších chybách, které začínající investoři dělají?

Mezi nejčastější chyby začínajících investorů patří špatné rozložení portfolia, respektive nákup slitků nevhodných gramáží z hlediska následné likvidity, případně špatně zvolené spoření do zlata s velkou cílovou částkou, z níž pak vycházejí vysoké poplatky, které klient zaplatí.

Samozřejmě se často stává, že začínající investor nakoupí zlato od prodejce s pochybnou historií, takže může jít o zlato pochybné kvality a v krajním případě padělané. Mimoto také začínající investoři často hledají nejlevnější zlato nebo jiný investiční kov na trhu, finálně pak nakupují od malých e-shopů. Pak sice nakoupí levné zlato, ale bez garance výkupu nebo garantované výkupní ceny, tím pádem mohou mít následně problém své zlato prodat za dobrou cenu, respektive vůbec.

Jsou nějaké trendy v oblasti investování do zlata?

Osobně se domnívám, že v budoucnu významně poroste poptávka po investičních mincích a dalších investičních kovech, jako je stříbro či platina. Samozřejmě i u investování do investičních kovů je jasným trendem digitalizace, tj. u dobré společnosti je klient komfortně obsluhován pomocí bezpodpisových smluv, má k dispozici digitální portál, kde si sám může spravovat své investice a nakupovat investiční zlato, mince nebo jiné investiční kovy. Naši klienti mají takové zázemí k dispozici, současně klientské zázemí kontinuálně rozvíjíme a zlepšujeme.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel