Energetické aukce jsou výhodné. Opravdu?

06.11.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


„Jestli chceš mít nejlevnější plyn nebo elektřinu, běž do aukce. Levněji to nikde nedostaneš,“ slyšíte občas dobré rady. Může to být pravda, ale také nemusí. Jak se tedy zachovat, abychom si život ulehčili a nezkomplikovali?

Stejně jako v každém byznyse se můžeme setkat i v prodeji s energiemi s dobrými, ale i nepoctivými nabídkami. A týká se to i aukcí energií, tedy plynu a elektřiny, které vám nabízejí „přátelé za dveřmi, které nepouštíme dál“. Většinou slušně oblečené dámy a pánové se pokoušejí bez předchozího avíza příchodu vás do aukce přihlásit. A to má svá rizika.

Přes všechny zákazy

Pokud na silnici míjíte dopravní ceduli, kde je vyznačeno jméno obce, hned nedaleko za ní je další značení, které podomním prodejcům zakazuje v místě prodávat a nabízet své služby. Pokud se ale narodíte s hroší kůží, tak ten nápis přehlédnete, nebo se do města do stanete právě jinudy, taky vás na místo může někdo dovést, takže značky u cest nesledujete, není proč. Výmluv se nakonec vymyslí vždycky dost.

A pokud jste v cíli, pak už můžete zvonit od dveří ke dveřím. Ještě stále se najde dobrák, který vám otevře a poslechne si vaši nabídku. Dřív se takto hodně prodávalo třeba pojištění, dnes už jsou to téměř výhradně a přes všechna omezení energie. Změna dodavatele se obvykle nabízí telefonicky, podomní prodej zbyl na energetické aukce.

Jak to probíhá?

Průběh bývá stejný. Auto s prodejci přijede do předem vytipovaného místa. Pak si rozdělí ulice, nebo části města, nahodí pracovní úsměvy a už se mačkají zvonky. Zcela nejlepší je neotvírat. Málokdo z nás má tolik času, aby prodejci mohl věnovat třeba dvacet minut. A on chce samozřejmě vidět vaši současnou smlouvu, kterou si pročte a ohodnotí: „Ti jsou snad vůbec nejdražší. Pokud se přihlásíte do energetické aukce, můžete elektřinu, nebo plyn, nebo obojí, pořídit za třetinu, možná polovinu.“ Ohromující zpráva, kdo by se nezamyslel. A na tento okamžik se čeká. Prodejce okamžitě vytahuje dokument a začíná tvrdit, že nejde o nic, co by vás k něčemu zavazovalo, jen to třeba jen smlouva budoucí smlouvě, dokument, kterým stvrdíte, že s vámi prodejce hovořil a aukci vám nabídl.

 

Den zrady

Jenže zde se skrývá nejčastěji zrada. Dokument je dlouhý a pokud nemáte čas jej před podpisem dobře pročíst, vůbec byste ho podepisovat neměli. Může totiž skrývat zákeřnou formulaci, podle které vám hrozí pokuta třeba už několik tisíc korun, jestliže energii od vydraženého dodavatele nebudete odebírat. Podpisem to stvrdíte a že jste to nečetli, na to se nebude v budoucnu brát zřetel.

Pokud se necítíte dostatečně silní na to, abyste se ze spárů prodejce vykroutili a nebylo vám přitom „strašně trapně“, skutečně neotvírejte. Prodejce mohou používat různé triky, říkat, že jsou třeba z Energetického regulačního úřadu, od některého distributora energií a podobně. Nechte si zajít chuť na nějaké povykládání, i když už jste doma neviděli 48 hodin ani človíčka. Tenhle totiž nenese nic dobrého. K otevření dveří vás může maximálně donutit policie a tu jistě poznáte-A když jsme u té policie, můžete právě jejím zavoláním pohrozit, pokud je ve vaší obci podomní prodej zakázán.

Co udělat, když podepíšu?

Neměli jste zrovna svůj den a podepsali jste smlouvu? I s tím se podle advokátky Jany Hálové dá ještě něco dělat, pokud od podpisu neuplynuly ještě dva týdny. „Do 14 dnů byste měli mít šanci od smlouvy odstoupit a neměly by vám hrozit pokuty. A protože se obvykle podepisuje i plná moc aukční firmě, je dobré odvolat i tento dokument, aby nemohli jednat za vás a bez vašeho vědomí,“ říká právnička. Doplňuje, že o možnosti odstoupení by vás prodejce měl informovat, a dokonce vám dát i formulář, který lze odstup uskutečnit. Jestliže to neudělá, což ale bývá důkazně sporné, máte právo na odstoupení ještě celý rok. No a v případě podpisu by se mělo ještě dát odstoupit od dodávek energií do 14 dnů od jejich zahájení.

A pokud o aukci přemýšlíte, je lepší si na prostudování smlouvy vzít přinejmenším alespoň pár dnů. Pokud jste k podpisu nuceni hned, raději zavřete dveře, uvařte si čaj a pokračujte v přerušené práci. O nic jste nepřišli.


Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel