Soud začne řešit spor OKD a Citibank o pohledávky za 10 miliard

29.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 29. října (ČTK) - Krajský soud v Ostravě dnes zahájí jednání ve sporu o pravost pohledávek banky Citibank vůči firmě OKD (nyní Správa pohledávek OKD) za více než deset miliard korun. Spor vznikl mezi OKD, spolu s insolvenčním správcem OKD Leem Loudou, a Citibank a britskými společnostmi New World Resources N. V. (NWR) a NWR Holdings B. V. Na dnešním jednání budou hlavně čteny listinné důkazy a prováděny procesní úkony, řekl ČTK mluvčí soudu Jiří Barč. Nemají být předvoláni žádní svědci.

Těžební společnost OKD skončila v úpadku předloni. Věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun, insolvenční správce ale pohledávky za většinou této částky popřel, včetně těch od Citibank. V tomto případě se jedná o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost NWR, jež byla majitelem OKD. Firma OKD za ně ručila a Citibank zastupuje držitele dluhopisu.

Citibank podala na OKD a Loudu žalobu a žádá, aby soud platnost pohledávek uznal. Louda poté podal odpůrčí žalobu, v níž chce, aby soud prohlásil smlouvy, za které OKD ručilo, za právně neúčinné. Soud obě žaloby spojil do společného řízení.

Černouhelné doly, v nichž pracuje zhruba 9500 lidí, letos prostřednictvím své společnosti Prisko převzal stát. Původní společnost OKD změnila název na Správa pohledávek OKD. Zůstaly v ní pohledávky za bývalými majiteli a závazky vzniklé předtím, než se firma dostala do úpadku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK