Otázky a odpovědi k růstu rodičovského příspěvku

27.11.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Předpokládaný růst rodičovského příspěvku by měl nastat od 1. ledna 2020 a to pro rodiče, kteří budou v té době aktivně pobírat rodičovský příspěvek. Novela zákona o růstu RP prošla poslaneckou sněmovnou, ale stále vzbuzuje řadu otázek, kdo vlastně na zvýšený příspěvek bude mít nárok a kdo si může nechat zajít chuť.

Poslaneckou sněmovnou prošel návrh na novelu zákona o státní sociální podpoře, účelem této novely je především navýšení rodičovského příspěvku a zvýšení podpory rodin s malými dětmi. Základní důvod pro zvýšení je jasný. V posledních letech životní úroveň v ČR roste, zvyšuje se dynamicky průměrná mzda i minimální mzda. Výše rodičovského příspěvku je však již několik let na výši 220 tisíc, které můžou rodiče vyčerpat až do 4 let věku dítěte. Tato výše tak neodpovídá ekonomickému růstu a růstu životní úrovně, kterou Česká republika zaznamenala v minulých letech. Proto ministerstvo navrhuje zvýšení příspěvku o 80 tisíc na celkovou hodnotu 300 tisíc pro jedno dítě a na 450 tisíc v případě vícerčat.

Návrh novely ovšem může v rámci legislativního procesu narazit, protože senátoři se chystají návrh vetovat, ale koalice s podporou komunisté mohou veto senátu přehlasovat.

Novela začne nejspíše platit už od ledna 2020. Otázkou tak je, kdo všechno bude mít na zvýšení nárok. Pojďme se podívat na praktické příklady.

 

Kdo bude mít nárok na zvýšený rodičovský příspěvek?

  • Momentálně jsem nastoupila na mateřskou, termín porodu mám za dva týdny. Poté bych ráda začala čerpat rodičovský příspěvek ve tříleté variantě. Budu mít nárok na zvýšenou výši?

V tomto případě nejspíš ano. V lednu 2020 v takovém případě budete teprve na začátku čerpání rodičovského příspěvku, na rodičovské dovolené budete s dítětem jen o něco málo starším než jeden rok a budete tento rodičovský příspěvek stále čerpat. Rodičovský příspěvek se vám automaticky prodlouží o dobu, která se bude rovnat zvýšení 80 000 Kč/váš měsíční příspěvek. Například, jestliže pobíráte 10 000 Kč, tak se vám rodičovská prodlouží o 8 měsíců.

  • V současné době pobírám rodičovský příspěvek, jsem doma s jedním dítětem a rodičovskou mám naplánovanou v tříleté variantě, její čerpání bych měla ukončit v únoru 2020, tedy těsně po začátku platnosti předpokládané novely. Budu mít nárok na zvýšený příspěvek?

I v tomto případě budete mít nárok na zvýšené čerpání. Návrh ministerstva předpokládá, že zvýšení se dotkne všech rodičů pobírajících rodičovský příspěvek k lednu 2020 a také těch, jejichž nejmladší dítě bude mít 4. narozeniny v lednu 2020. Rodičovský příspěvek se vám automaticky prodlouží, vy si ovšem dejte pozor, abyste stihla celé zvýšení dočerpat.

  • V současné době chodím do práce. Mám dvouletého syna, u kterého jsem čerpala rodičovský příspěvek ve zrychleném čase dvou let a v nejvyšší možné měsíční výplatě. Dočetla jsem se ale, že zvýšení rodičovského příspěvku se týká všech dětí do čtyř let. Budu mít tedy nárok na výplatu zvýšené částky?

Tento případ už je poněkud sporný. Vládní návrh, který je určen pouze pro rodiče, jež budou RP pobírat ještě 1. ledna 2020, prošel poslaneckou sněmovnou, ale senát jej může vetovat.

Máte tedy ještě šanci. Protože senátoři z řad opozice, by rádi prosadili variantu, která by umožnila zvýšenou část rodičovského příspěvku vyčerpat i těm rodičům, kteří již svůj rodičovský příspěvek vyčerpali a mají dítě mladší 4 let.

Proti tomuto řešení je ovšem vládní koalice s komunisty. Dohromady mají tyto strany v poslanecké sněmovně dostatečný počet hlasů pro přehlasování veta senátorů.

Zvýšení rodičovského příspěvku by se tak mělo týkat pouze rodičů, kteří rodičovský příspěvek stále čerpají. Ovšem jsme již v časovém presu, tak uvidíme, jak se situace vyvine.

Nevidíme důvod, proč např. nadstandardně placenému rodiči, který zvolil co nejrychlejší čerpání rodičovského příspěvku z důvodu brzkého návratu do zaměstnání, vyplácet dodatečnou sumu v řádu několika tisíc Kč. Podle našeho názoru, pokud došlo k vyčerpání rodičovského příspěvku, pak jakýkoliv doplatek rodičovského příspěvku nedává smysl. (připomínky MF ČR)

Novela o růstu rodičovské

Každopádně zvýšení rodičovského příspěvku na 300 000 je v souladu s prioritou vlády, takže návrh novely má podporu minimálně u vládních stran. Částka určená pro rodičovskou dovolenou se tak pravděpodobně měnit už nebude. Ale mohou se zásadně změnit podmínky, kdo bude mít na zvýšení tohoto příspěvku nárok. V dalších dnech uvidíme, jak tento politický cirkus dopadne.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY