Jak vybrat vhodný podnikatelský účet?

13.11.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Rozhodli jste pro podnikání a přemýšlíte o založení podnikatelského účtu? Podle čeho byste měli vybírat? A jaký účet pro vás bude tou nejlepší volbou?

O tom, proč je dobré si jako živnostník anebo právnická osoba založit podnikatelský účet, jsme již psali v jednom z našich předchozích článků. Přesto bychom si na úvod měli zopakovat hned dva poznatky. Tím prvním je, že neexistuje zákon, který by podnikatele nutil k založení firemního konta. Tím druhým faktem je pak to, že s příjmy na běžném soukromém účtu, které vznikly podnikatelskou činností, může mít problém banka. Ne každé to však musí vadit.

Cena za vedení podnikatelského účtu

Podnikatelské účty nabízí naprostá většina bankovních institucí. Od těch běžných se pak bůhvíjak neliší. Snad jen v tom, že v naprosté většině případů nejsou zadarmo. A nenalhávejme si, že cena za vedení účtu a další náležitosti spojené s finančními operacemi nebude tím, co vás bude zajímat nejvíce.

Tou nejlepší možnou variantou je samozřejmě založení i vedení podnikatelského účtu bez poplatků. Takovou možnost umožňuje např. Fio banka, u které jsou zdarma i příchozí a odchozí platby. Taková Europlatba (kromě Slovenska) vás pak ale vyjde na 20 Kč. Výběrů z cizích bankomatů je zdarma 5 měsíčně, a hlavně za předpokladu, že aktivně využíváte platební kartu. Při uvažování nad založením podnikatelského konta u Fio banky by se tedy měli zamyslet především ti podnikatelé, kteří vědí, že platbu do zahraničí budou využívat skutečně často.

 

Equa bank má vedení účtu stejně jako předchozí Fio taktéž zdarma. Na druhou stranu zde ale nejsou zpoplatněny pouze Europlatby, ale u některých tipů firemních účtů i odchozí tuzemské platby. Equa bank se ale může pyšnit tím, že má výběry ze všech bankomatů na území ČR zdarma, což ji jasně nahrává v dostupnosti.

A jak vám již určitě došlo, podnikatelský účet s vedením zdarma anebo bez poplatků nemusí být vždy a pro každého tak výhodný, jak se na první pohled může zdát. Na čem tedy ještě stojí výhodnost účtu?

Podnikatelský účet 2018 - povinnost, poplatky, europlatba

Zdroj: Shutterstock

Na co se dívat při výběru podnikatelského účtu?

Naprostým standardem snad jakéhokoliv bankovního konta je internetbanking a dále také smartbanking – mobilní bankovnictví. To je dnes základ a pro podnikatele, kteří budou často a pravidelně manipulovat s penězi, to platí dvojnásob. Některé banky dávají k firemním účtům i platební kartu, což rozhodně nezamítejte. Věřte, že se bude hodit.

Pokud na možnosti bankovního konta máte specifické požadavky, dívejte se především na balíčky k účtu. Zde už se obvykle neobejdete bez poplatků za vedení anebo za platební kartu, ale na druhou stranu je důležité zmínit, že můžete i přesto ušetřit. Kdyby některé úkony nebyly v ceně, vše by se mohlo výrazně prodražit.

Jestliže je pak vaše podnikání včetně transakcí zaměřeno pouze na zahraniční trh, bude pro vás vhodnou volbou založení účtu v cizí měně. Nejčastěji se zde nabízí možnost dolaru nebo eura.

Co potřebujete ke zřízení firemního konta?

  • Občanský průkaz nebo cestovní pas
  • Kopii živnostenského listu, která není starší déle než 3 měsíce.
  • Notářsky ověřenou plnou moc, pokud bude účet zařizovat jiná osoba než vy (např. účetní).

Pokud jste právnická osoba, počítejte s tím, že při zakládání firemního konta po vás budou vyžadovat obchodní jméno společnosti.

Kde nahlásit změnu čísla účtu?

Pokud jste doposud měli veškeré finance na jednom účtu, počítejte s tím, že číslo nového si rozhodně nebudete nechávat pro sebe. Právě naopak jej bude třeba nahlásit minimálně finančnímu úřadu kvůli daním z příjmu, pod který spadáte, a dále pak samozřejmě i vaší zdravotní pojišťovně a okresní správě sociálního zabezpečení kvůli pojistnému. Změnu bude třeba nahlásit nejpozději do 30 dnů od založení účtu. Naštěstí se nemusíte dostavovat osobně. Postačí, když je informujete elektronicky anebo prostřednictvím České pošty.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ