Každý zachráněný život je pro nás výzvou

01.11.2018 | , VIG
Komerční sdělení


Kooperativa je díky své Nadaci velmi aktivní v podpoře projektů v neziskové sféře, která pomáhá lidem v nouzi. Nově se chce zaměřit také na projekty související s bezpečností silničního provozu. Proto jsme se zeptali Martina Laura, ředitele Právního úseku, na strategii, s jakou do tohoto segmentu Kooperativa přichází.

Spojení pojišťovna – bezpečnost silničního provozu se přímo nabízí. Kooperativa je dvojkou na trhu pojištění motorových vozidel a každoročně řešíme okolo 200 tisíc škod na silnicích. Máme tedy spoustu informací o příčinách nehod, od kterých se můžeme odrazit. Nezajímavé není ani finanční hledisko. Každá účelně vynaložená koruna na prevenci může následně ušetřit několik korun vyplacených na pojistném plnění. O lidském zdraví a zachráněných životech ani nemluvě.

Kooperativa již v minulosti nějaké projekty zaměřené na bezpečnost podporovala. Například varování před nebezpečnými železničními přejezdy v navigacích Garmin. Budete v tom pokračovat?

Tentokrát bychom se na oblast silničního provozu chtěli podívat komplexněji. Vytipovali jsme si nejohroženější skupiny a naše projekty se zaměří zejména na ně. Například jsme zjistili, že za posledních 10 let se téměř zdvojnásobil podíl seniorů těžce zraněných nebo usmrcených při dopravních nehodách. Proto jsme se rozhodli podpořit projekt SENIOR BEZ NEHOD, v rámci kterého proběhne do prosince 2019 téměř 300 interaktivních představení pro seniory po celé České republice. Formou divadelních scének, odborného výkladu a videoprojekce seniory upozorňuje na největší rizika provozu. Očekáváme celkovou návštěvnost okolo 18 tisíc seniorů.

Když mluvíte o rizikových skupinách mezi řidiči, pojišťovny nejčastěji upozorňují na mladé řidiče s minimálními zkušenostmi. Co chystáte pro ně?

Ani na mladší účastníky silničního provozu samozřejmě nezapomínáme. A rovnou se je snažíme do těchto programů i zapojit. Připravili jsme projekt MOJE VIZE 0, který je určený pro studenty VŠ. V rámci svých semestrálních či ročníkových prací mohou zpracovat témata souvisejícími s dopravou, prevencí a bezpečností a tyto práce pak přihlásit do soutěže. Nejlepší projekty vybereme příští rok v červnu a pomůžeme studentům je zrealizovat. Stejně důležité podle nás ale je i to, že pro zpracování svých témat musejí nastudovat řadu podkladů a statistik, tím se mimoděk sami vzdělávají a tyto informace šíří i mezi své vrstevníky.

Počítáte do budoucna jen s těmito projekty nebo připravujete i další?

Připravujeme i další, všechny budou zastřešeny jednou expertní platformou, říkáme jí Platforma Vize 0. Pokud se nám podaří zabránit některým zbytečným nehodám, budeme spokojeni. A velkou výzvou je samozřejmě i snížit počet usmrcených na českých silnicích. Každý zachráněný život pro nás bude úspěch.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení