Začala provizorní oprava dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem

12.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bohumín (Karvinsko) 12. listopadu (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo provizorní opravu prvního úseku dálnice D1 (dříve D47) mezi Ostravou a polskými hranicemi. Dálnice je mimo jiné zvlněná, problémy se tam objevily už krátce po jejím uvedení do provozu v roce 2008. Kvůli bezpečnosti se tam jezdilo sníženou rychlostí, nyní je v opravovaném úseku doprava ještě svedena do opačného jízdního pruhu. Provizorní opravy by měly být hotovy do jara a přijdou na 50 milionů korun, pak ale dálnici čeká důkladná rekonstrukce za 4,2 miliardy korun.

Novinářům to dnes řekli zástupci ŘSD.

Problémy dálnice se týkají zhruba osmnáctikilometrového úseku mezi mimoúrovňovým křížením s Rudnou ulicí v Ostravě a mimoúrovňovým křížením v Bohumíně. ŘSD se kvůli tomu pře už několik let se stavební společností Eurovia.

Ředitel úseku kontroly a kvality staveb ŘSD Jiří Hlavatý řekl, že provizorní oprava čtyř úseků dálnice je naplánována na několik etap. \"Do měsíce bychom měli mít první část hotovou. Další části začnou hned po zimním období v okamžiku, kdy opadne sníh a zvýší se teploty, takže předpokládáme na jaře,\" řekl Hlavatý.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl řekl, že po provizorní opravě bude ale polovina celého úseku potřebovat důkladnou rekonstrukci za přibližně 4,2 miliardy korun. \"Kolem osmi - devíti kilometrů by bylo třeba rekonstruovat do té míry, že téměř s nadsázkou můžeme hovořit o stavbě dálnice úplně znova,\" řekl Rýdl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK