Euronext díky akvizici zvýšil provozní zisk o 26 procent

12.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 12. listopadu (ČTK) - Panevropský burzovní provozovatel Euronext ve třetím čtvrtletí zvýšil hrubý provozní zisk (EBITDA) o 26,4 procenta na 87,8 milionu eur (2,3 miliardy Kč). Výsledek překonal odhady analytiků, zejména díky akvizici irské akciové burzy a vyššímu počtu vstupů nových firem na burzu. Euronext ale současně upozornil, že některé jeho snahy na posílení růstu byly neúspěšné.

Euronext provozuje burzy v Paříži, Amsterodamu, Bruselu, Londýně, Lisabonu a Dublinu. Analytici očekávali v průměru zisk 82,5 milionu eur. Příjmy stouply o 17,2 procenta na 150,9 milionu eur (3,9 miliardy Kč). Zvýšily se příjmy jak příjmy z upisování akcií, tak příjmy z obchodování s hotovostí.

Euronext si v roce 2016 stanovil řadu finančních cílů a uvedl, že v letech 2015 až 2019 plánuje zlepšit technologie, snížit náklady a zvýšit prodej. Generální ředitel Stéphane Boujnah dnes investorům řekl, že firmě se podařilo splnit cíle pro snížení nákladů a zlepšení marže EBITDA o rok dříve, tedy již letos.

Nicméně Euronext současně uvedl, že obchodní produkt Euronext Synapse a indexové partnerství s Morningstar nezvýší v příštím roce příjmy o 20 milionů eur, jak se očekávalo. Celkem si firma stanovila za cíl zvýšit příjmy o 55 milionů eur, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK