Propad akcií Applu stahuje dolů americké akciové trhy

12.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. listopadu (ČTK) - Akcie technologického gigantu Apple dnes výrazně oslabují a stahují dolů americké akciové trhy. Reagují tak na zhoršení prognóz dvou dodavatelů. Cena akcií Applu ztrácejí přes čtyři procenta, což snižuje tržní hodnotu podniku o více než 40 miliard dolarů (923 miliard Kč), píše server BBC.

K poklesu společnosti Apple se připojily také další technologické firmy. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků včetně Applu, vykazoval krátce po 20:00 SEČ pokles o zhruba 1,6 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel dokonce více než dvě procenta.

\"Apple ukazuje směr,\" uvedl analytik Randy Frederick ze společnosti Schwab. \"Vždy, když se zdá, že má Apple z jakéhokoli důvodu potíže, panuje pocit, že to bude mít dopad také na další technologické podniky,\" dodal.

Akcie Applu zamířily dolů poté, co firmy Lumentum Holdings a Japan Display zhoršily své výhledy. Oba podniky dodávají firmě Apple součástky pro její telefony iPhone. Společnost Lumentum uvedla, že ji jeden z hlavních zákazníků požádal o snížení dodávek. Neupřesnila nicméně, zda je tímto zákazníkem právě Apple.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK