Nezaměstnanost v Británii letos poprvé stoupla, činí 4,1 procenta

13.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. listopadu (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Británii letos poprvé stoupla, za tři měsíce do konce září se zvýšila na 4,1 procenta ze 4,0 procenta ve druhém čtvrtletí. Tempo růstu základní mzdy, tedy bez prémií a dalších příplatků, mírně zrychlilo a bylo nejvyšší za téměř deset let. Uvedl to dnes britský statistický úřad.

Růst nezaměstnanosti překvapil analytiky, které oslovila agentura Reuters. Ti očekávali, že zůstane na čtyřech procentech.

Největší propad od počátku záznamů v roce 1997 zaznamenala podle úřadu zaměstnanost občanů z ostatních zemí Evropské unie, a to o 132.000 na 2,25 milionu.

Průměrný týdenní výdělek bez odměn se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,2 procenta, což je nejvýraznější růst od čtvrtého kvartálu 2008 a zároveň zrychlení z tempa 3,1 procenta ve třech měsících do konce srpna. Celkový růst mezd, který zahrnuje i bonusy, se pak zvýšil na tři procenta z 2,8 procenta v tříměsíčním období do konce srpna.

Díky rychlejšímu růstu mezd a slabší inflaci se reálné příjmy v posledních měsících podstatně zvýšily. Jejich růst ale pořád zaostává za rokem 2015 a celkově jsou stále pod úrovní roku 2008.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK