Vodafone se v pololetí kvůli odpisům a Indii propadl do ztráty

13.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. listopadu (ČTK) - Britský mobilní operátor Vodafone vykázal za první pololetí svého fiskálního roku ztrátu 7,8 miliardy eur (202,4 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 1,2 miliardy eur ve stejném období předchozího fiskálního roku. Ztrátu způsobil prodej společnosti Vodafone India a odpisy, uvedla dnes firma.

Příjmy za šest měsíců do konce září klesly o 5,5 procenta na 21,8 miliardy eur (565,6 miliardy Kč). Nejdůležitějším trhem pro Vodafone je Německo, kde se hospodaření firmy zlepšilo a obrat vzrostl o dvě procenta na 5,2 miliardy eur.

Firma musela v pololetí zaúčtovat odpisy 3,5 miliardy eur, které souvisely s aktivitami firmy ve Španělsku a Rumunsku, ale také v Indii. Vodafone v březnu oznámil dohodu o fúzi Vodafone India s indickou Idea Celluar, které bylo dokončeno v srpnu. Z prodeje divize však Vodafone zaúčtoval mimořádnou ztrátu.

Generální ředitel Nick Read je s výsledky spokojen. \"Výkonnost na většině našich trhů byla v první polovině roku dobrá, učinili jsem rozhodující obchodní a provozní kroky, abychom odpověděli na náročné konkurenční podmínky v Itálii a ve Španělsku,\" uvedl britský podnik v prohlášení.

Akcie firmy od začátku letošního roku klesly zhruba o 39 procent. Investoři se obávají nákladů vzniklých nákupem majetku v oblasti kabelových sítí Liberty Global v Německu a některých východoevropských zemích, výdajů na novou síť 5G a tvrdších podmínek na některých evropských trzích.

Vodafone je druhým největším mobilním operátorem na světě. Od roku 2005 působí i v České republice a služby zde poskytuje 3,8 milionu zákazníků. V loňském fiskálním roce firma v Česku zvýšila zisk o polovinu na 1,13 miliardy korun, tržby se pak zvýšily o 1,4 procenta na 14,15 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK