OPEC varuje před nadbytkem ropy na trzích v příštím roce

13.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. listopadu (ČTK) - V příštím roce by se na trhu mohl objevit přebytek ropy, protože světová ekonomika zpomaluje a dodávky od konkurenčních zemí rostou mnohem rychleji, než se očekávalo. Ve své zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Podle kartelu je to důvod, proč by na svém zasedání příští měsíc měl rozhodnout o snížení produkce.

OPEC jen několik měsíců po zvýšení těžby opět mluví o jejím snížení, a to kvůli poklesu cen a růstu dodávek od jiných producentů než těch, se kterými se dohodl na koordinaci těžby. Tento posun však zřejmě zhorší vztahy členských zemí kartelu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který v pondělí vyzval OPEC, aby těžbu nesnižoval.

Podle dnešní zprávy by celosvětová poptávka po ropě v příštím roce měla vzrůst o 1,29 milionu barelů denně. To je o 70.000 barelů méně, než OPEC očekával minulý měsíc. Svůj výhled poptávky tak organizace snížila již čtvrtý měsíc po sobě.

Dodávky ropy ze zemí, které nejsou členy kartelu se mají zvýšit o 2,23 milionu barelů denně. To je o 120.000 barelů denně více, než OPEC uváděl v minulé zprávě.

\"I když ropný trh nyní dosáhl rovnováhy, odhady na rok 2019 u růstu dodávek mimo OPEC naznačují vyšší objem, který překoná růst světové poptávky po ropě, což způsobí zvýšení nadměrných dodávek na trh,\" uvádí se ve zprávě. \"Nedávná revize prognózy globálního ekonomického růstu směrem dolů a související nejistoty potvrzují vznikající tlak na poptávku po ropě zaznamenaný v minulých měsících.\"

Spolu s Ruskem a některými dalšími světovými producenty se OPEC v červnu dohodl na zvýšení produkce. Předcházel tomu Trumpův tlak kvůli vysokým cenám ropy. O nových těžebních cílech by měla skupina jednat 6. prosince, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK