Německá ekonomika ve 3. čtvrtletí poprvé po třech letech klesla

14.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. listopadu (ČTK) - Německá ekonomika ve třetím čtvrtletím klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 procenta. Zaznamenala tak první mezičtvrtletní pokles od prvního čtvrtletí 2015. Důvodem byl hlavně vývoj zahraničního obchodu. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Analytici v anketě agentury Reuters čekali snížení hrubého domácího produktu (HDP) o 0,1 procenta. V meziročním srovnání ekonomika stoupla o 1,1 procenta, zatímco analytici počítali s růstem o 1,3 procenta.

Ve druhém čtvrtletí se HDP zvýšil mezičtvrtletně o 0,5 procenta a meziročně o dvě procenta.

Statistický úřad dodal, že podle předběžných údajů se vývoz mezičtvrtletně snížil a dovoz naopak zvýšil. Export je tradičně hlavním motorem růstu německé ekonomiky.

Ohledně domácí poptávky jsou signály smíšené. Zatímco tvorba hrubého fixního kapitálu vzrostla, výdaje domácnosti klesly. Vládní výdaje byly o něco vyšší než v předchozím čtvrtletí.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Podrobnější zprávu o vývoji HDP zveřejní statistický úřad 23. listopadu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK