Ekonomika ve 3. čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,3 pct

14.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,3 procenta, oproti předchozímu čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt (HDP) o 0,4 procenta. V prvním odhadu to dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vykázala podle zpřesněného říjnového odhadu meziroční růst o 2,4 procenta, mezičtvrtletně vzrostla o 0,7 procenta. Analytici ve 3. čtvrtletí počítali s růstem meziročně o 2,5 procenta a mezičtvrtletně 0,7 procenta.

K pozitivnímu vývoji ve 3. čtvrtletí přispěla podle statistiků jak domácí, tak zahraniční poptávka. \"K růstu hrubého domácího produktu nejvíce přispěly shodně výdaje na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí. Na přírůstku hrubé přidané hodnoty se nejvíce podílela odvětví stavebnictví, obchodu a dopravy,\" uvedl vedoucí oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ Jan Benedikt.

Zaměstnanost se v porovnání s předchozím čtvrtletím nezměnila, meziročně se zvýšila o 1,2 procenta.

Předběžný odhad prozatím nespecifikuje detaily vývoje HDP. Více informací poskytne ČSÚ na konci listopadu.

Zpomalení tuzemské ekonomiky v letošním roce souvisí podle analytika ING Jakuba Seidlera nejen s vysokou srovnávací základnou minulého roku, ale také omezenými kapacitami tuzemských výrobců a slabší zahraniční poptávkou. \"Na zpomalení průmyslu se projevuje nejvíce zpomalováním váhově nejvýznamnější výroby automobilů, která v letošním roce zhruba stagnuje,\" uvedl.

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK