Inflace na Slovensku v říjnu zvolnila tempo na 2,5 procenta

14.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. listopadu (zpravodaj ČTK) - Tempo meziročního růstu inflace na Slovensku v říjnu druhý měsíc po sobě zpomalilo. Spotřebitelské ceny se proti loňsku zvýšily o 2,5 procenta, zatímco v září meziroční míra inflace činila 2,7 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Inflace na Slovensku tak byla mírně vyšší než v České republice, kde spotřebitelské ceny v říjnu proti loňsku stouply o 2,2 procenta.

Na Slovensku se v říjnu v meziročním srovnání zvýšily ceny ve všech sledovaných kategoriích. Nejvíce, a to o šest procent, vzrostly v sektoru dopravy.

Ceny potravin, které mají spolu s energiemi značný podíl na spotřebním koši pro výpočet inflace, v říjnu zpomalily tempo meziročního růstu na 2,6 procenta ze 4,1 procenta v září.

Na konci roku se v inflaci na Slovensku patrně projeví zvýšení regulovaných cen zemního plynu o šest procent, v příštím roce by domácnostem podle dřívějších odhadů měly stoupnout i ceny elektřiny.

Slovenská centrální banka ve své poslední prognóze v září ponechala výhled inflace na letošní rok na 2,6 procenta. V příštím roce by tempo inflace mělo zrychlit na 2,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK